tisdag 18 december 2012

malmö är ute och rör på sig.

och mitt i berlinarnas julförberedelse kommer malmödelegationen och skall kolla upp ett och annat.

men hur var det nu. grillkvällarna vid sibbarp. man körde bil, störde sjöfågeln, och en container per dag i skräp som anställd personal fick sköta.

och hur var det nu, med bassängen aquakul, malmöbornas bassäng som skulle stängas. hur var det nu.

det finns offentliga toaletter i malmö, städade och normalt fördelade, men malmöborna har en tendens till överdrift. man urinerar i bassängen, i havet, i buskarna vid havet,på campingplatsen och helst i en plastdunk med dricksvatten.

och stänger gärna av elen, plockar glödlampor ur trapphusen, glömmer stänga dörrar och vill inte ha renoverat.

och nu kom rättvisan, för alla. höjd kommunalskatt, höjd hyra eller månadsavgift för bostäder, inflationen ger höjda matpriser. och det är rättvist. ca 2000 i merkostnad , troligen mer 2800 kanske för alla hushåll, men man har roligt. renhållning, sophantering, snöröjning har kostat malmö stad en inte oansenlig summa.

tänker, man måste tänka efter.

och nu traskar malmöborna omkring i snömodden, man tturistar. och malmö har väl samma hyresnivå som berlin. det är marknadsanpassade priser, och inga renoveringar.

och TV har informerat om tågstationernas bevakningssystem. det är otroligt hur väl man ser. man kan zooma också. i frankfurt, berlin, munchen, köln, saarbrucken. och man ser exakt hur rollspelet fungerar, och vem som byter plats i kioskerna med vem. och städerskan på hotellet, var hon går in och vilken tid på dygnet.

det är kallt i lägenheterna i berlin, ostbahnhof. man måste ha lite roligt med hyresgästerna. som i sverige. man är hållen kort och skall visa respekt för mannen, eller vad?

och jag förväntar mig, liksom i Frankrike att de tillfälliga städerskorna baktalar zigenare, judar,kosovoalbaner. som i hemländerna,  Och detta skall man uppleva i en modern civiliserad storstad.  i ett modernt samhälle med mobiltelefon och automatväxlade bilar frodas rasism och diskriminering. och man är så ointelligent att man inte fattar vad man gör. som i sverige.

städerskan bestämmer inte gästerna, och fattar man inte det, så får man lära sig.

jag är inte invandrarvänlig. det är människor från olika platser. någon kommer från hisingen, någon kommer från kurdistan. man pratar med dem man finner intressant, och låter de andra vara. hel och ren, propert klädd och ett artigt beteende bara. det är det som krävs.  att slita sönder hemstickade tröjor som ligger ihopvikt på hyllan, anses som diskriminering. tro det eller ej.

under 2010 var alla i östeuropa och kollade upp. kvinnorörelsen, miljörörelsen, journalister, politiker. alla, genom inträdet i EU. och detta visste man inte i något av de länder jag besökte. ingen hade sagt något. och detta skall föreställa en civilisation.