tisdag 25 december 2012

ostrukturerade tankar inför 2013 man kanske borde göra något åt detta…..

innan man ger sig av till främmande land bör man läsa landets lagar. i de flesta europeiska länder är spel och dobbel förbjudet på hotellen. ett parti bridge på terassen kan gå bra, men att spela kort i ett hotellrum med pengar som insats är inte tillåtet. det finns casinon.

jag tycker mycket om norra tyskland. infrastrukturen, tåg, vägar, bussar, skolor och sjukvård är ekonomiskt bärande strukturer. effektivt uppbyggda med användarvänlig i fokus.

här har man inga tågset med personliga namn, eller skyltar fel för att skoja. skolor och sjukvård har utbildad personal och man har inga vänner som lånar en vit rock och går in och leker tandläkare eller läkare. man har ing outbildade läkare som pratar ett låssaspråk.

man har byggt upp en ekonomiskt effektiv struktur och detta kan verka tråkigt.

i sverige har vi tåg med personliga namna som tilldelas personliga egenskaper. vi har individer som vill pröva på olika yrken och man anser att samhällets olika positioner skall vara för alla.

vi har sett outbildad personal som inte klarar av att få femton femåringar att sitta vid matbordet samtidigt, och än mindre äta med kniv och gaffel som i övriga europa. man vill ha en personlig prägel och bygger upp en nivå runt sin egen person. och detta har en nostalgisk tradition.

jag fördrar tysklands effektivitet att även om det snöar eller regnar så går tåget efter tidtabellen, sedan är det upp till individen att hålla reda på vardag och helg. vilket jag fick erfara.

det gjorde ingenting, för hotell var öppna under juldagarna och vädret var efter inledande snökaos ordinärt. allt var till belåtenhet. det blir ofta så i norra tyskland. ett säkert kort. vackra små städer kanske ingick de i hansan, eller strax brevid. vackra välbevarade stadskärnor och havet som en vacker inramning. jordbrukslandskap med ordnade skördar och tillsatser. en bra miljö. sans och balans,och jag finner inte detta tråkigt. effektivitet är inte tråkigt.

 

i sverige har vi två typer av individer som har en formell attityd och en informell attityd. vi har skenskilsmässor då ena parten skriver sig på en annan adress för att få bostadsbidrag, barntillägg osv.

och så har vi en annan kategori av dem som skriver sig på en adressa och vistas någon annanstans. studenter. de är skrivna i sverige, men studerar på universitet utomlands. det är vanligare än man tror. och det är vanligar än man tror att man avstår från CSN som finansiär. då dessa överskrider sina befogenheter. personalen är inte utbildad i ekonomi, och gör sina egna lagar för olika studenter. och detta är i ett slags kontrollsyfte. man menar att man i egenskap av csn skall kontrollera sudieresultat för enskilda individer och styra utbildning, och utbildningsort via sin position inom scn.

och detta kan man glömma. du är en sketen assitent som enbart har de befogenheter som din arbetsbeskrivning ger dig. du har inga befogenheter att anställa egen personal, att delegera din tjänst till en annan. det ingår inte i dina arbetsuppgifter.

vi har den nivån i sverige att de kvinnor som arbetar inom administrationen har lämnat verkligheten. egen lagstiftning, egen anställning av personal och bryter integritet och sekretess utan att veta att det är detta man gör. man rådfrågar grannar och har en slags vision om att man har makt. man kan kotrollera folk, styra deras val och anser sig vara en ekonomisk profet. har du läst nationalekonomi? och man utser informella förvaltare till individer som man inte kan kontrollera från tangentbordet. man skickar spejare.

detta är inte förenligt med de demokratiska spelreglerna och jag tycker vi löper linan ut och inför diktatur.

2013 blir ett ödesår för sverige. företag lägger ner sin verksamhet och man kallar det lågkonjunktur. det är inte så. man kan inte ha en arbetskraft som inte kan läsa eller ta en instruktion. man kan inte ha en arbetskraft som sätter upp privata mål med arbetet, istället för att följa företagets linje. arbetslösheten kommer att stiga i sverige och försäkringskassan och socialkontor kommer att överbelastas.

östeuropa har redan fått inskränkningar i sina demokratiska rättigheter och kommer att få större frihet i hemmiljö och mindre frihet utomlands. arbetslöshet byts mot studier.

och övriga eu-länder kommer att fortsätta, vända trenden genom en väl underbyggd infrastruktur, ordning på sina statsmakter och ett officiellt språk.

har jag träffat journalister med latinamerika som arbetsfält. det har jag nog. och jag har gett information och fått kunskap tillbaka, som brukligt är i en struktur av information. kolla upp, läsa statistik, beakta ursprungsbefolkningens rättigheter och respektera deras kultur.

efter att ha sett chokladföretaget lindts jularrangemang, smakfullt, välarrangerad och välplacerat kommer jag naturligtvis titta efter firmamärket lindt då jag äter choklad, eller skall köpa mig en chokladbit.

men att stå i snöstormen dagarna för jul och titta upp mot ett stillastående pariserhjul är orättvist mor företaget, och mot stadens invånare. och om argumentet var att barnen i latinamerika åker karusell på jul är detta fatalt.

visst kan man ha besökande nöjesfält, men inte i vårt klimat vintertid. det är inte rimligt.

och detta lägger kommittéer ner energi på att få en karusell till staden i vintersnön, men inte att tågtrafiken eller vägnätet skall fungera. och man förstår inte varför man inte har fler besökare.

två städer i sverige har sk stadsdelsstyre. man domänindelar makten och ekonomsika resurser och har självstyre.

detta för att föra ned demokratin på en basnivå och få en närdemokrati med skräddasydd prägel. detta förutsätter dock att stadsdelens representanter tillför något till demokratin. men det finns områden där kunskapen om politiskt arbete är så låg att man får använda styrelsemötena till grundläggande utbildning i ekonomi, i demokrati, i jämlikhet. och detta tar tid och detta tar energi från det politiska arbetet. man beslutar i frågor som man absolut inte har befogenheter att besluta, i enskilda individers val. emedan de frågor som man har befogenheter i att ta beslut läggs åt sidan. man har ingen åsikt. detta sker i malmö och detta sker i göteborg. man frågade grannen och den visste ingenting.

 

och nu är det dags att betala skatt och försäkring på bilen. nu är inte jag fullständigt informerad om det är länsbaserat, men troligen är det det. och jag avstår från ett lustigt skämt om saltade vägavgifter. det är för lågt.

 

latinamerikanska journalister skall gästa sverige och göra reportage om exilflyktingar, hur gick det sen. nynäshamn, uddevalla, vänersborg, brålanda trollhättan är mina tips framför malmö och göteborg. de pratar flytande spanska och har ett brett kunnande om laitnamerikansk kultur genom tiderna. och de förväntar sig att de möts med respekt och jag förväntar mig ett tillmötesgående och korrekt svar på de frågor de ställer. och att man tvättar händerna och petar ner nagelbanden inför mötet. detta är inga nybörjare.

berlin, en stad med en mångfasetterad historia. huvudstad i tysklnad och man får anta att varje fastighet har sin ägare. och äger man en fastighet i berlin så antar jag att man vet vad man gör. det är en ekonomisk investering. och antingen skall den rivas , eller restaureras eller användas. och detta är jag fullständigt övertygad om att fastighetsägaren klarar av att sköta utan inblandning från turister eller immigranter eller kulturella grupper.

det råder brist på bostäder i berlin och många anser att man inte vill flytta från staden och många anser att berlin är passande för ens aktiviteter. men bostadsbristen leder till en mängd lösningar som innebär ett privilegiesystem eller en inskränkning i individens frihet.

och hur gör man om man ser ett politiskt problem. ett samhälleligt politiskt problem. spelar man trumma på gatan, startar men en salsaskola eller vad gör man. och om man anser sig ha ett politiskt förflutet, så starkt att man flytt. varför använder man inte sitt politiska nätverk.

svenska bankers förtroende är i gungning. personaltillsättningen verkar lite skum. mycket invandrargrupper med alltför ringa språkkunskaper för att ha en ekonomisk utbildning. hur gör man.

man bränner inte banker i sverige. skall man inrätta säkerhetskopiering. skall varje transaktion granskas av bankinspektionen, och skall personalen informeras om konsekvensen av tjänstefel.

och vem skall informera.

jag läste i veckan om ett par som ägnat sig åt hotellstölder och med fängelsestraff som följd. och jag drar mig till minnes att en mängd motorcykelgäng internerats och nu förstår alla innebörden i

jag skall vänta på dig.

företagen lägger ner, personalen delegerar sina arbetsuppgifter för de inte har tid att närvara på arbetsplatsen

hyreshöjningar, och ökade omkostnader för bil och motorcykel. men har svenska folket inget begrepp om hu ekonomi fungerar. reagerar man inte. och vem ska informera. lokaltidningen?

en fri och oberoende press, som låter sig infiltreras av olika intressegrupper. varför skall jag acceptera detta?

jag får väl hämta lite folk med inflytande. internationella journalister. det gjorde jag i zagreb. hotellpersonalen var så nyfikna, följde efter kollade upp familjeband åh hej och hå.

representanter från hela världen kom och kollade hur man spelade kort på arbetstid, drack öl och städade inte. hade sina vänner rotande i resväskor och gick in i privata datorer, stal en kul bild, kul och kolla. okej då gör vi så. och representanter från göteborg var där och visade upp sig

hallå hela pressen! minglade med internationell media. och nu kommer belöningen. i amerikanska såpor. inte illa. något man känner igen.