måndag 24 december 2012

den tjugotredje december i berlin…

den tjugotredje december drabbades norra tyskland och ner till berlin av ett kraftigt snöoväder. byig vind och snön vräkte ner. om detta hade varit sverige skulle tågtrafiken drabbats av kraftiga förseningar och tåg skulle ha ställts in.

men det tyska tågnätet är tydligen annorlunda uppbyggt. tågen gick som vanligt. mycket folk eftersom denna dag av tradition är en dag med mycket folk i rörelse. de förseningar som blev var helt normalt, den tyska tågtrafiken klarar ett kraftigt snöoväder och har kapacitet att forsla folk till rätt destination. man har kapacitet.

och då kan man ställa sig frågan. varför klarar inte sveriges tåg av ett kraftigt oväder. och varför klarar inte svenska tåg av att en större mängd människor nyttjar tågtrafiken.

under vistelsen i tyskland har jag tittat på TV. och se man har haft intressanta program. en hel timme ägnade en av kanalerna åt att presentera kameraövervakningen på tågstationer. i detalj fick vi följa hur kameran kan zooma, eller ha överblick över hela stationen och dess näringsställen. och se vem som expedierar och vem som handlar, man kan även zooma in händerna vid betalningen av kaffe och bulle.

det kan vara intressant att veta för de svenska rollspelsdeltagarna.

en hel timme ägnades åt valnötsodling i frankrike. vi fick följa skörd, skalning och hur man utvinner oljan ur valnötterna. och se stolta valnötsodlare i det franska böljande landskapet.

det kan vara ett intressant program för svensk TV. min valnötsolja ingav ju ett så stort intresse i nynäshamn, att man till och med ansåg sig kunna stjäla ur hotellrummet. fantastiskt vad man kan tillåta sig i nynäshamns trestjärniga hotell.

att sätta sin fot i nynäshamn, är inte alla förunnat.  här behandlas man efter popularitet. att man är på väg till gotland, lettland eller polen spelar ingen roll. högfärdigt och misstänksam granskas man av ortsbefolkningens representanter. bibliotek, affär och man undersöker hotellrummet, för säkerhets skull. och anser att man kan stjäla valnötsolja ur flaskan. och tydligen är detta så inarbetat att de inte förstår vad de gör.

och man har haft jubileum, och vem vågade sig dit för att se båtarna. inte många. och hotellpersonalen följer upp gästernas fortsattta resa. nynäshamnborna gav tydliga instruktioner om min tid i lettland. och skickade representanter att följa upp min tid i lettland. jag känner inte dem. pratar mycket sparsamt med personal, då jag finner dem ointressanta, särskilt i nynäshamn. man måste ha ett eget skolsystem i denna kommun. och egen lagstiftning. är gatorna privat egendom eller, trottoarer. lite annorlunda, lite avvikande. men ett program om valnötodling kanske de skulle klara, kanske. med ett antal repriser, den nyfikna kanalen.

man sa mig att det var tråkigt på vintern, och jag tror jag kan påstå att det blir tråkigt vår, vinter höst och sommar i nynäshamn. men man kan titta på TV. och bör inte gå in i privata datorer.

är detta uppfattat? och så tvättar man händerna efter toalettbesöket.