onsdag 26 december 2012

en förlorad själ i berlin…

berlin har förlorat sin själ. varje stad ha ren själ.

sevilla är inte granada. paris är inte berlin. och london är inte stockholm.  berlin växer, nya grupper av människor söker sig till berlin. en europeisk storstad, men var är kulturen?

inga jonglörer på gatan. inga clowner. det är inte säsong. men hela stan var fylld av karuseller.

och när jag lämnade berlin den tjugotredje var det snöstorm. vem åker karusell i snöstorm.

det såg konstigt ut. men tåget fungerade utmärkt ända till sassnitz, via stralsund.

stralsund är med på unescos världsarvslista. vacker stad. riktigt vacker.

berlin ahr vackra sidor och mindre vackra sidor, som alla metropoler. inte sant,

och från att varit en framtidsstad beträffande kultur, och närhet till kultur. har staden blivit en stad av karuseller för barn. karuseller för barn. ett barn i berlin har väl åkt allt i nöjesfältets repertoar. besökt disneyworld utanför paris. och man anar att allt skall betalas på hyresavin, bensinpriser, höjda matpriser och höjd skatt, tågpriser osv. men man hade roligt i karusellen.

berlin saknar sina performance, sina subkulturer. får de inte existera. slås de ner på gatan. attackeras de i sina hem en dansk skalle kanske och man anmodas flytta.

kanske det är så att berlins informella makt sköts av grupper som utan hänsyn till berlinares kultur och historia försöker lösa stadens  problem. bostäder, skolor, sjukvård och kollektivtrafik.

kanske skallades de i sitt hem av en illegal invandrare, som jag då jag anmodades flytta. man ville ha min lägenhet. detta var latinamerikaner. de trafikerade min lägenhet och ansåg att läget var okej och de behövde den. och dagli misshandel i två år, fast på spanska. kanske har berlin liknande problem. bostäder.

och floden, och kajen har man helt glömt sin egen byggtradition. för vem då.

berlin, berlin. den informella makten finns bara i fantasin. i en karusell.

göteborg skall få betala för den lägenhetsvisningen. och för fel uträknad ersättning från försäkringskassan. det har gått många år nu. och det skall vara rättvist. vad nu det är?

jag har rekvirerat latinamerikanska journalister som på spanska skall låta latinamerikaner prata ut om sina problem. den rädla och ångest det medför att lämna sitt hemland.

det måste vi ställa upp på. man kan iten ringa polisen för att gå igenom en privat dator på ett hotell i berlin. det är inte normalt. ovh de måste prata sitt hemlands tungomål som känner deras kultur, och deras kulturella bestraffningar. inte sant