onsdag 27 juli 2011

Alkoholism

 

Här i sverige är alkoholism en sjukdom. Detta tänker jag studera i Frankrike. I bordeauxdistriktet. Bordeuaux har väl kanske bland världens exklusivaste viner och det bör vara en självklarhet att man använder närproducerade drycker, bara för att man tycker om.

Kanske man borde titta lite mer på alkoholismen i ett aktör-strukturperspektiv.

Kanske oförstående lärare, självcentrerade föräldrar som inte är kapabla att ta hand om sig själva, kanske socialsekreterare som har en dålig dag, eller har något emot klienten.

Jag har studerat dessa socialsekreterare dels personligen och dels genom hörsägen. Och denna yrkeskår är inte stabil. De vet mycket lite om det regelverk de arbetar inom och tror att de har en slags personlig makt, de tror att de gör som de vill, och ger sig rätten att berättiga sin diskriminering att det är för individens bästa. Vilken individ? För socialsekreterarens bästa eller?

Hårda nypor? Vem har rätt att uppfostra en annan människa?

Är dessutom socialsekreteraren från en annan kultur är tragedin total. Nu blandas hemlandets normer in i socialsekreterarens arbete. Och detta skall man acceptera, för man behöver pengar.

Om man nu tycker att system bolagets varor inte skall vara tillgängliga för alla över arton år, så är detta en politiks fråga inget som man tar en personlig strid för, eööer drar in obehöriga i en slags spaningstripp.

Vi har en restaurangkultur i europa där ett vin ingår. Det finns de som dricker varje dag, de är krögare, de älskar mat och de älskar sitt arbete. Det är deras liv. De bestämmer själv.

Problemet med alkoholism är att den accepteras att en går i arv.

Tänk om den inkompetenta omgivningen kan skilja på barn och förälder, och låta barnet stå för sina misstag och förälder för sina misstag. Att köra ner i halsen på ett barn förälderns misstag. Vem mår bra av detta?

Vi har i sverige en attityd som liknar sinnessjukdom.

Och försäkringskassa och socialsekreterare är de värsta. Olika regler för olika individer. Och kommer man med godis och en ros då är man bra. och vissa ska upphöjas, för det är synd om dem, och vissa ska tryckas ner för att de är för sturska. För självständiga.

Det finns arbeten där man ska stötta individen kravlöst. Inom omsorgen skall man ha den attityden eller handikappade barn. Där skall varje steg i rätt riktning uppmuntras. Men i verkliga livet är självständighet en god egenskap. Varför kan inte ssocialsekreterare förstå detta. Och varfö kan man inte acceptera att sverige har en egen kultur, sverige har egenskaper som man anser vara bättre än andra. Och det är inte alltid att dessa egenskaper är lika i utomeuropeiska kulturer, och då gäller det att ha en så vis kunskap om den globala verkligheten att man kan förstå att en svensk är en svensk och en somalier är en somalier, och arbeta utifrån detta emot det regelsystem som sverige har.

Nu ska jag till bordeaux och dricka en halvliter vin varje dag. Det är den rekommenderade dagsransonen för gravida kvinnor. Ogravida kvinnor har inga restriktioner i Frankrike . De avgör själva. De är uppfostrade så, det är deras tradition. I detta katolska, fransktalande land.