fredag 8 juli 2011

Växjö tydliggör den svenska kulturen…

Växjö är en typisk svensk småstad, där man mycket väl kan tillbringa en vecka alla tider på året för att få inspiration.

Närheten till naturen och blandningen emellan gammal och ny arkitektur ger ett välbevarat intryck.

Biblioteket är en spännande arkitektur och konsthallen tvärs över gatan ger mersmak. Glasmuseet eller bara strosa på småstens gator ger intressanta upplevelser.

Det enda man kan säga är att det är för mycket pizzerior och för lite asiatisk matlagning. Men annars en svensk småstad med rätta tillbehören.

Sommaren gör dock inte den svenska småstaden rättvisa.

Gästbåtarna lägger sig gärna för ankare trettio meter ut i vattnet, för säkerhets skull.

Man parkerar lite övertydligt sina hyrcyklar i cykelstället, för säkerhets skull.

Växjö stoltserar som alla småstäder med fantastiska blomsterarrangemang i de offentliga planteringarna.

Men tyvärr sommaren går hårt åt blommorna. Och det är tyvärr inte stadens hundar som orsakar detta.

Buskar och blomlådor skall endast beundras på avstånd. Annars använder man toaletter.

Jag vet inte var denna attityd från turister kommer från. Kanske är det ett för stort steg att från gården ta språnget ut i stora världen, Växjö.

Det är tråkigt. Kanske en stora stadens lillebrorskomplex, som man försöker överbrygga med oförskämdheter. Kanske är det malmöbor och göteborgare som spelar översittare? Kanske är det viktigt för dessa människor att visa att man kan knyta tygskornas rosetter och borsta tänderna. Att se den stora stadens människor visa total avsaknad av svensk kultur, var kommer det från?. Kanske de utomeuropeiska kulturernas representanter har ett felaktigt inflytande på den svenska storstadskulturen, eller den europeiska storstadskulturen.

Vi måste värna om den västeuropeiska kulturen i Europa. Vi kan inte acceptera arbetsbyten i alla sektorer, även om detta är kutym i de utomeuropeiska kulturerna. I Afrika och Latinamerika. Vi har helt olika politiskt och ekonomiskt system. Och att överföra dessa världsdelar sedvänjor i växjös infrastruktur, blir helt fel. Och självklart att svenska kulturrepresentanter protesterar.

Varför skall vi acceptera att stadsbussarna körs i privata ärenden efter tidtabellens sista tur för dygnet. Varför?

Och varför skall vi acceptera vandaliserade planteringar under sommartid? Varför?

Vi bygger våra lagar och våra sedvänjor på logik och jämställdhet, inte på privilegier.

Att inte förstå detta när man vistas på svenskt territorium, ger en känsla av inskränkthet. Brist på intelligens, kanske. Varför skall vi acceptera detta. Det svenska samhället har en modern och civiliserad karaktär, där respekt för integritet och ägande är självklarhet, sedan landskapslagarna. Och detta bör man kunna respektera när man vistas i svenska städer. Att det är annorlunda i andra världsdelar får man nästan tolerera, det kan vara problem om man aldrig lärt sig att tänka logiskt. Det kan vara problem om man aldrig har fått lära sig att ingå i ett samhälle utan alltid varit speciell.

Sverige är ett hårt land, attitydmässigt. Jantelagen och omvända ironiska attityder måste man nästan vara född med för att förstå.

Vad som är passande och de små detaljerna i ett samhälle kräver träning och en lyhördhet. Är man van att betrakta sig som speciell med särskilda privilegier är man tyvärr på utelistan i det subtila samhället som sverige utgör.

Daghemmen och skolorna lär ut detta, men väljer man outbildad personal går man miste om detta.