torsdag 21 juli 2011

staten och kapitalet, de sitter i samma båt

staten och kapitalet de sitter i samma båt, och se, då tar vi bort båten. alltid retar det någon

och medan övriga europa diskuterar skogen, skogsvård, massavverkning och dess konsekvenser för miljön i ett globalt perspektiv, så gör svenska människor andra saker. följer efter folk, lånar duschen och skär sönder skor. man inreder och lagar mat i TV och man pratar med grannarna om grannarna.

och är det inte så att Polen och övriga östeuropa har en lite annorlunda idé om skogsvård och skogsavverkning än vad som är riktigt OK i ett modernt miljöansvarigt europa.

Kina, Canada är också stora virkesproducenter. lönsamhet och sentimentalitet inom denna diskurs pendlar debatten om modern skogsvård. personligen anser jag att lönsamhet kommer före naturens bevarande.

men det är inte så enkelt. lönsamhet kan definieras i olika tidsperspektiv och olika rum. ekonomiskt tillväxt kan definieras i olika tidsperspektiv och rumsperspektiv och behöver inte enbart handla om ekonomisk kortsiktig lönsamhet.

lönsamhet kan i ett längre tidsperspektiv definieras som hållbar utveckling. men ett sentimentalt bevarande av former och skogsdungar är inte min stil.

jag är till och med så krass att inom evolutionens ram tillkommer och försvinner vissa arter, beroende på att livsbetingelserna förändras.

detta är min utgångspunkt. men  jag ser skogsdöden till följd av felaktig skogsvård och felaktig energiförsörjning som ett problem av högre prioritet , än avverkningsmetoder i sig. utifrån ett perspektiv av lönsamhet.

att det enligt säkra källor frigör kol och andra skadliga ämnen vid denna kalhuggning är ett atmosfäriskt problem som ger ett ekosystematiskt problem för kommande generationer, ser jag som ett sekundärt problem, utifrån lönsamheten.

sveriges stora om inte största exportvara är virke och trä, pappersmassa. vi måste leva.

och mitt tidsperspektiv är indelat i generationer.  alltså

de föroreningar av atmosfärisk art som uppstår vid extrem massaverkning, är inte dagens problem det är kommande generations problem.

dagens problem är att lösa skogsdöden till följd av felaktig energeiförsörjning. kol och oljeeldning. vatten och luft. vem äger vattetn och luft? denna ständiga fråga återkommer ständigt i miljödebatten. globalt, regionalt och lokalt.

vem äger luft och vatten?