fredag 29 juli 2011

vad är det för fasoner

Helsingborg har haft ett fotbollsderby med extra polisinkallning och slagsmål. Detta är en konsekvens av fotbollen.

Helgen efter skall Helsingborg ha festival, och som kissnödiga fyraåringar far kvinnor i åldern femton till sextio omkring och provocerar.

Vad är det här?

Vi använder offentliga toaletter i Sverige för att identifiera om vi är kvinnor eller män. Män står upp när de gör sina behov och kvinnor sitter, ingen vill ju vara ett dåligt ligg.

Jag befinner mig nu i Frankrike och i dessa länder händer det att det smäller i en tunnelbanestation. Och det är en blodig historia.

Vi har sett händelserna i Oslo, så det är inget som skandinavien kommer undan. Och efter att ha sett helsingborgarna i aktion och därefter de självutnämnda ordningsvakterna i Gare du nord är jag inte förvånad.

Det är krångliga och dåligt organiserade byggnader och det springer runt människor som inte ska med tåget och stör.

Och den helgen i vandrarhemmets lokaler var en pinsam historia.

Två unga män med resandevana har startat ett vandrarhem enligt gamla svenska traditioner.

Och här kan man ha sönder resväskan i det privata rummet och här kan städerskan låta bli att städa, och här kan man bara för att kolla upp traska runt i korridorerna. Har man inget där att göra, så är man inte där.

På hotellet jag var på, i väntan på att ta mig till paris, kan den utländska städpatrullen ge sig rättigheter att städa efter dagsformen, och man kan sna tta kaffepulver och man kan stjäla kaffepulver. Man testar gränser.

Att östeuropa aldrig kan ha turism i vanlig bemärkelse är väl alldeles självklart. Man klarar inte av västeuropeisk standard. Man är för impulsiv och har för stora koncentrationssvårigheter. Man har svårt att gå in i arbetstagarrollen utan vill gärna leka chef på bygget. Det är sjukt.

Sverige turism är ett slags lekcenter där invandrare testar gränser.

Där invandrare lär sig att duscha.

Men då får man nog räkna med att det blir konsekvenser.