tisdag 12 juli 2011

tredje statsmakten i sverige klarar inte EU:s kvalitetskrav

Efter min resa i östeuropa behöver jag en motsats. Från östeuropa till västeuropa. Frankrike vad gör man i frankrike?. Man studerar

Arkitektur

Natur

Mat

Mode

Massmedia

Jag minns mitt åttiotal i slutet av åttiotalet hade vi på kabel tv fransk tv, vilket gjorde att vi var tvungna att studera Frankrikes åsikt till tv.

Man hade en medveten kampanj i fransk TV att från enkla underhållningsprogram med lotterier till mer dokumentärer, mer innehåll och mer substans i programmen. Man hade en medvetandegörande av televisionen då de vet faran av att bilda en kulturell elit kan vara oroväckande i det mångkulturella samhälle som Frankrike utgör med invandring från de forna kolonierna.

Tv är en viktig del av fransmännens vardag och man upptäckte att glappet blev för stort emellan tidningar, litteratur och TV. TV höll inte måttet för kulturen. Det fransmännen menar med kultur. Och detta är inte jämförbart med Svensk definition av kultur.

För att motverka glappet emellan kulturell elit och proletariatet höjde man nivån i televisionen.

Den franska tredje statsmakten har dock en annan struktur än den svenska statsmakten i sverige. Här kan man inte höja nivån på televisionen eftersom de dagstidningar som finns är om möjligt ännu sämre. Man har inget att höja till. Den svenska massmediestrukturen, detta skall inte jämföras med massmediekulturen, är samma låga nivå rakt över. Vi har ju kanoner på tidningshimlen, katrineholmskuriren, sörmlandsnytt och andra kometer inom journalistikens gråzon.

Så den franska massmediekulturen med Le Monde, Le figaro skjuter fart och sverige har sina välkända ämnen och korta meningar. Artiklar med lättare språk och enklare analyser. För att det inte ska bli för arbetsamt för de outbildade journalisterna. De har inte tid.

I ett jämförande perspektiv är svensk journalistik efterbliven. Bantade heminredare med olika grad av förfallna frisyrer, som gurglar ut sig sanningar om heminredning. Patetiskt.

Koncept TV är en nödlösning. Man får komma ihåg detta. Det kan fungera under en övergångstid, men bör omformas till mer dynamisk TV.

Och att tidningarnas journalistik skulle vara en referens, kvalitetshöjande mekanism kan vi glömma.

Svensk struktur >massmedia tappar kvalitet, effektivitet och är definitivt inte anpassad till publik, kunskap eller global debatt. En isolerad företeelse som lever i sin egen informationsvärld. Där den lilla världen består av hundens skötsel, bråkiga barn, stora barnfamiljer, barnläkare, heminredning och bantning. Kanske någon lagar mat. Och den stora världen utanför balkongen är svårgreppbar, fragmenterad och kräver flerspråkighet.

Geografisk kunskap och kunskap i ekonomi och politik och historia. Och detta klarar inte dagens svenska journalister, och skolan blir sämre. Och det kostar. Journalistik är inte att jämka nyheter och reklam till en klatschig layout för att få fram ett symboliskt budskap. Det är sinnesjukt.

Lokalpressen kostar pengar och det finns ingen motprestation. De är känsliga.

lokalpressen har inte definierat tredje statsmakten. tredje statsmakten är inte korsord och felstavade kakrecept.