lördag 12 november 2011

Almeria väcker många tankar…

Almeria väcker många tankar. Och närheten till en öken gör det hela än mer spännande. Vilka influenser har dessa människor.

Antingen har Almeria en mycket despotisk stadsarkitekt som driver de arkitektoniska grundreglerna , så som en stad skall se ut och fungera.

Eller också finn i staden en hög kunskap om funktionalitet, antingen intuitivt eller också genom litteraturen. Det är ingen tillfällighet att staden ser ut som den gör. Jag lovar.

Men packa nu inte resväskan och flyg iväg och skall flytta hit. Det fungerar inte så, utan spara detta i ditt minne, att i Almeria finns en arkitektur som arbetar med linjespel och harmoni. Det kan man titta på om man skall bygga, eller enbart är fullständigt utless på sin tråkiga hemstad. Då kan man vistas i almeria. Besöka den moriska borgen från 900-talet. Eller bara promenera runt. Det finns mycket offentlig utsmyckning som man kan orientera sig efter.

Jag upplever inte Almeria som en extremt välbärgad stad, utan snarare en ekonomisk stad. Stället för att städa upp pengar och återställa vandalisering och klotter så ser man till att invånarna har sina idrottsanläggningar, skolor och så vidare och gör offentliga platser, offentliga utsmyckningar som alla kan relatera till. Det känns förtroendeingivande. Man får förtroende för det här.

Och här tar familjen hand om sina barn och staden tar hand om sophanteringen och inte tvärtom.

Och detta känns som en logik korrekt konsekvens av det modena samhället.

Men man får vissa reflektioner i sin hjärna. Hur är spanjoren. Och dtta är en högst personlig reflketion och är absolut inte vetenskapligt belagd.

Guiden säger att spanjoren är sällskaplig. Och i staden finn en puls, ett högt tempo. Och detta tror jag nog är sanningen. Det händer mycket, och man organiserar mycket i huvudet samtidigt som man utför en annan tidigare tänkt tanke. Det kanske ser ut som en impulsiv ie, men jag tror inte att spanjoren är så impulsiv. Man planerar och tänker i flera led hela tiden. Och man är effektiv, man har åsikter om många saker och för att kunna ha det krävs en snabb informationskanal. Spanjoren är inte att tanke och agerande är ett, utan man är flexibel, och lever i nuet och framtiden samtidigt. Och man får mycket gjort.

Och man vill ha det så. Många saker samtidigt, och innan man slutför en sak skall nästa finnas redo att ta tag i. och det skall inte hänga på lösa boliner. Det skall finnas substans och kunskap.

Och detta är så man vill leva.

Men, hjulen kan snurra på lite väl fort i detta friktionsfria klimat. Där man läser varandras intuitioner som en fotbollsmatch. Man måste fylla på sin egen energi också, och här är jag inte så säker på att man är lika noggrann. Lika effektiv. Utan sig själv och sin egen person kommer nog i andre eller tredje hand.

Men visst, det händer mycket , man har inte tråkigt. Man har ett stort socialt umgänge och lever en tid i nuet och en tid i huvudet i framtiden.

Detta är min uppfattning om spanjoren. Det där manana, det har jag inte sett.

Och lever man så intensivt, kan det vara bra att ha en arkitektur som är stram och tydlig. Detta är ett hus, det här är en dörr och det här är en balkong. Så man hittar hem, i nuet och i framtiden .