onsdag 9 november 2011

Jag funderar på turism.

 

Svensk turism, Europas turism och vad vill jag ha ut av mina resor.

Jag är ingen charterturist, jag känner mig styrd och manipulerad om jag är tvingen att se det reseledaren har bestämt.

Svensk turism. Det finns hotell, vandrarhem och campingplatser. Och vandrahemmen, Ture, två år, han trivdes på strängnäs vandrahem. Det var oömt, stort kök och han fick mycket uppmärksamhet.

Men han är två år. Kanske är det så att vandrarhemmen fungerar för skolklasser, daghemsgrupper och idrottsföreningens ungdomssektion. Så de kommer ut och får umgås i informella former. Men i ett internationellt perspektiv, tror jag inte att det har en framtid.

Vandrarhemmen har en klang av nostalgi, något man bör ha prövat, inte mer.

Och vandrarhemmen fungerar utmärkt för folklivsforskning. Folkdräkter, dialekter, kyrkans roll i byn under århundradena. Man kommer nära inpå traktens lokalbefolkning och de berättar gärna om sin trakt, och som svensk tycker man detta är intressant. Men i ett internationellt perspektiv tror jag inte svensk lokalhistoria har ett aktualitetsvärde.

Och det bästa Sverige har just nu är glaset. Detta är min åsikt. Det är fräscht, det har en tradition men är inget offer för traditionen. Glasblåsarna sitter inte generation efter generation och blåser skålar enligt gammal modell. Det är levande och så bra.

Men jag kan inte tänka mig att dessa spanjorer här i öknen packar resväskan för att vimsa runt i småländska ödemarken i sökandet efter lokala glasbruk.

Det betyder inte att det inte är intresserade, men det är inte rätt väg. Expositionen av svensk t glas måste rationaliseras och effektiviseras. För detta är något riktigt bra.

Spanjoren säger att han gärna vill se Stockholm, och detta är nog en riktig iakttagelse, en vacker stad. Nordens huvudstäder är nog det man kan visa upp i ett internationellt perspektiv. Helsingfors, Oslo , Stockholm och Köpenhamn i övrigt är det nog Skansen som är alternativet för sverige i internationellt turistperspektiv.

Om man inte är extremt nischad, då har vi ju göteborgs förort med dess karneval. Miljonprograms arkitektur och kostymuppvisningar i syntettyger. Och snabbmat från hela världen. Då är man i göteborg. Mycket lokalt förankrat.

En bara påbörjad tanke, som man måste arbeta vidare med är hur kommer den framtida turismen gestalta sig.

Jag är ingen chartermänniska, och föredrar stora städer. Jag reser inte enbart sommartid och för mig personligen är stadens parker, arkitektur, konstmuseer fullt tillräckligt. Får man dessutom ta del av den lokala musiken och prova en lokal maträtt eller alkoholhaltig dryck så har jag att göra.

Men det är jag.

Här i öknen, det är speciellt att vara i en öken. Så finns det underbar natur och det finns ett solpanelenergiverk. Och nu kommer specialisten. Om man fick ta del av hur vattenförbrukningen sker skulle detta vara mycket intressant.

Här finns en park med öken tema, kunde man få hyra sig en lite katamaran eller vattenskooter , kunna besöka en konsthall med moderna spansk konst, köpa sig en cd med spansk musik och en t-shirt med symbolen indalo i jordfärger kanske vandra lite i bergen i en uppgjord slinga, så skulle jag tänka mig att besöka detta ställe fler gånger.

Storstadsturism.

Personligen tycker jag att de stora metropolerna, paris, berlin, madrid och så det är intressant, man känner till men det blir lite stereotypt.

I paris man vet Champs Elysée, Eiffeltornet, Seine osv.

Men i spanska hamnstaden Bilbao finns inget förutsägbart. Ligger i den baskiska delen av Spanien och är idag en industristad med framtidsplaner. Där kommer turismen att hitta helt nya former. Inget är givet och inget är bundet i tradition.

I Bilbao kommer den nya generationens resor att hitta helt nya former för möten emellan individer, kulturer, åsikter och riktningar. Detta är min absoluta övertygelse.

En hamnstad. Det finns ny arkitektur, det finns äldre bebyggelse och det finns ingen förutsägbarhet.

En europeisk storstad är en europeisk storstad och det förväntas att man skall vara på ett visst sätt, och man skall besöka vissa saker och man skall ta sig runt i staden med sightseeingbussen eller den hyrda cykeln.

Det är mycket man känner igen, och den nya turismen vill itne konsumera upplevelser. Man vill interagera i olika sammanhang. Och hur den interaktionen skall var gestaltad, det kan jag inte svara på. Men man måste formulera turism. Dels ut platsens perspektiv och dels ur besökarens perspektiv.

Blir det för mycket samma turister som invaderar en plats så skapas en vi- och- dom- känsla och mötet blir i en anda av förakt, över- underlägsenhet och detta är inget möte. Det är något annat.