tisdag 29 november 2011

storm i sverige, vad lär vi oss i andra länder ? vilka erfarenheter kan vi dra av detta?

Det har varit en storm i södra sverige under helgen, den så kallade adventsstormen. Jag tycker att skadorna var onormalt stora. Hur kan det komma sig?

Har stadens beskyddare misstagit sig? Kan detta bero på byggfusk, eller har inte stadens informella makt skött sig. De självutnämnda kungarna och drottningarna som ska vara med där det rör sig, och ha informationen först. Väntar man på direktiv från stadens informella makt. Kanske gängen kan gör en insats. The kickers hette ett. Eller fungerar inte facebook, så man blev passiv. Man måste kolla upp innan stormen kommer. Stadens beskyddare som skall vara med och påverka har brustit i sitt förtroende. Man bör nog ha hjälp. Från någon som har stora hamnstäder i sitt hemland. Där minsann vet man hur en storm skall förberedas, i sambatakt.

Men hur kunde det bli strömavbrott för att det stormade. De kan stadens beskyddare fundera på?

Här i spanien är oväder på väg in. Det skall bli kallare, stark vind och nederbörd, och stadens beskyddare här i spanien, förbereder sig. Man tar en promenad och kollar upp vem som fimpar på gatan, och vem som äter godis och kakor istället för mat. Stadens beskyddare är mycket energiska, men så har de ordning på hus och kullerstensgator och här kan det omöjligt bli strömavbrott. Här hänger man ledningarna emellan husen

clip_image002 och har tv antennerna på taken , här tar man verkligen hand om sin stad. Man har dugliga elektriker i spanien. Man har egna utbildningar, och man lär sig av misstagen. Och ingen hård vind kan störa dessa elinstallationer. Och alla kyrkor och katedraler är i ordentligt restaurerat skick. Inga torn eller utsmyckningar kan ramla ned, och ingen is kan bildas i sprickor och förstöra fasadernas karaktär. Det är en omöjlighet. Spanien är så vackert, de små markeringarnas land. och så kan det vara. det är trevligt och man är alltid glad.

clip_image004