lördag 12 november 2011

är tid och rum kulturella konstruktioner?

under min resa i frankrike tittade jag på ett kulturellt program på fransk TV, där man diskuterade denna fråga. jag har aldrig tänkt så eftersom rummet definieras i ett kontextuellt sammanhang, men jag fick tänka om. i denna betraktelse tänker jag om….

Vi skulle bygga ett uterum

Det hade regnat i det nya landet. Vi bodde i en hyreskasern och på bottenvåningen fanns små trädgårdar. Trädgården var sju gånger fem meter, och vi är väl inga trädgårdsmästare precis, så den fick växa som den ville.

Vi trodde att fastighetsskötaren skulle ta hand om trädgården som i florida, eller USA

Men det ville de inte. Det är landets tradition att påta i jorden och plantera blommor. Personligen tycker jag sådant är löjligt, men nu i alla fall hade vi hittat en lösning. Vi kunde bygga uterum. Vi är inte tvingade att bo i området men kan inget om trädgård. Och att söka lättskötta alternativ, ligger inte för mig. Och barnen sa inget. Man kunde ju gått till en plantskola eller något. Det kom vi på i efterhand.

Vi skulle ut och samla material till vårt uterum. Och tog en veckas semester, från allt. Jag och en kompis som hade bil.

Och så for vi iväg. Vi drack i bilen , inte mycket , men vi drack. Vi var fria radikaler och ville liksom fira vår nyfunna frihet, under ansvar.

Vi hittade mycket material på byggena runt om i landet. Presenningar, en låda spik och reglar. Och det tog vi. Vi stal från företag.och bilen blev mer och mer packad, och vi blev mer och mer packade.

Tillslut var vi så fulla att vi somnade. Nästa morgon samlade vi mer material.

Bräder och träskivor från byggen och privata trädgårdar. Det får man om man leker att det är trädgårdar. Och vi har inga trädgårdar i vårt land.

Nu var vi nöjda med vårt insamlande och behövde fräscha upp oss. Vi charmade en hagga på ett vandrarhem. Enklare inkvartering och duschade ,drack kaffe. Det stod där och snodde en tshirt och underkläder. Eller lånade. Det gick säkert att lägga tillbaka, så kunde hyresgästen tvätta sitt eget byk. Vi var packade. Jag erkänner det. och kärringen från vandrarhemmet hängde på. Vi tre söp och fick sova hemma hos henne. Hon var på vandrarhemmet och vi var i hennes lägenhet och kollade igenom hennes grejer. Det måste man om man vill lära känna någon. Vi hade bilden klar. Sipp kärring, inget för oss. Ingen humor. Läste böcker och städade. Och vi var farliga och spännande. Vi hjälpte henne. Vi köpte en del mat och en del sprit. Så hon gick inte back på oss. Hon förlorade jobbet sedan för att hon släppt in obehöriga i de hyrda rummen, men det ska man. Förlora jobbet alltså om man inte sköter sig.

Avviker från arbetet för att kolla, eller göra sjukbesök. Det hör inte till arbetsuppgifterna. Men vi var spännande, farliga och kom från ett annat land. de gillar oss, äldre damer.

Efter vecka åkte vi hem. Och började bygga. Direkt från bilen. Vi var kreativ och drack öl, och barnen kom och pratade. Det hände något på gården. Det tog lite tid att f ihop något som skulle kunna kallas uterum. Vi var inte nyktra.

Och nu skulle det inredas.

Om en kompis ställer upp med bil och en vecka så måste han ju ha lite roligt. Så jag ordnade en granne.en ensamstående mamma, så kunde han vara där på nätterna. Det fick hon väl ställa upp på.

Vi stack ut till en campingplats och bröt oss in i en husvagn. Vi hittade massor av saker där, element och lampor. Och dynor. Vi tog allt vi kunde hitta. Vi kommer från ett annat land och har en annan kultur. Vi gick igenom soprum och källare och det hända att vi gick in i källarförråden också. Lite färg kanske så är det ingen som märker.

Och containrar. Vi hittade två stolar och campingbordet från husvagnen det blev trevligt. Och barnen tyckte det var spännande. Det blev mycket fönster, för vi hade fått fönster av fastighetsägaren i en renovering och dessa kom väl till pass. Det var ett charmigt uterum och min kompis hade det bra hos grannen. Fick gratis mat och kunde duscha där och hämta diskmedel för det blev många glas under bygget. Det kom många gäster. Och diskmedel är dyrt. Vi är enkla människor, kommer från ett annat land, och har en annan kultur, vi ska inte kosta samhället något.

Ja, det där är inte genomtänkt, men säger man det tillräckligt många gånger så låter det övertygande. Man vänjer sig.

Och alla provsatt i containerstolarna och drack vin eller öl. Vi köper smuggelsprit till stora fester, och detta var en stor fest. Hela väggen i vardagsrummet var fyllt av lådor med vin och öl. Det kostade en del men uterummet var ju gratis, och alla hade trevligt så det jämnaden ut sig. Att landets befolkning betalar, dels skatt och dels med privata pengar. Det ordnar sig. Husvagnen var säkert försäkrad. Och grannen fick roligt. Han hade order om att inte vara otrevlig. Hon var bra att ha. Så han passade henne noga. Följde efter henne när hon gick till affären och hon fick inte simma. Inte ringa. Och inte ta emot besök. Han ville ha monopol. Det är inte alla som vill ha det. hon var speciell. Hade rött hår och var lite mullig. Kul tjej faktiskt.

Och kompisen och jag byggde skjulet, vi kallade det skjulet. Det såg ut som något från en kåkstad, vi har vår kultur. Inte för fint. Och gardiner från husvagnen.

Och någon kom med en hylla. Vad skulle vi lägga i hyllan. Vi hade en pärm med en kopierad språkkurs, på spanska. Någon hade varit på källarövning och hittat spanska skolböcker , de var gamla. Så han kopierade upp ett antal ex och hade språkkurs på detta. Det var kreativt. Man måste hålla igång. Det var flera som lärde sig spanska genom dessa pärmar. Faktiskt. Ingen dum idé- jag skall också norpa skolböcker ur källaren, kanske i engelska.

Vi kommer från ett annat land och vet inte hur man gör när man köper böcker. Vi har inga böcker i vårat land. bara pärmar med kopior.

Är du med? Fattar du nåt, eller?

Semestern tog slut, och fastighetsskötaren sa att bygget måste rivas. Det passade inte in i miljön. OK. Det visste vi väl. Det var därför vi inte la pengar på detta. Men hela sommaren gick och vi hadenågot att göra. Och som vi drack. Ojojoj.

Det var kul faktiskt.

Nu skulle uterummet rivas. Och vi krossade glasfönstren med hammare. Som det lät. Och vi sparkade sönder väggarna som det lät. Det var kul faktiskt. Och så eldade vi upp alltihop, och som det rök. Det var kul faktiskt.

Och sedan sopade vi och gräsmattan var ju ändå förstörd och barnen får inte gå där, vad bryr jag mig om katterna i området. Det är verkligen inte mitt problem. Sedan fick vi grilla på den iordninggjorda grillplatsen som alla andra. Det var inget kul faktiskt.

Sedan ville frun skiljas, så jag fick lugna ner mig. Sluta dricka dygnet runt. Sluta tvätta på nätterna. Ja det var mycket som jag inte fick göra. Men vadå, man lär sig så länge man lever. Och kompisarna tyckte det var kul, att dricka och sitta i ett glashus. Vi odlade ingenting. Det skulle i så fall varit marijuana. Men nej det går inte. Men vi tog ansvar. Vi söp i uterummet inte i köket. Och vi gick på toaletten. Som mest var vi fyrtio man som söp i uterummet. Och duschade och tvättade våra kläder, vi var där, umgicks.

Vi störde nog grannarna men ingen sa något. Men nu är det rivet och hösten är här. Det är kallt. Och nästa sommar. Kommer fyra nya att bygga uterum enligt denna modell. Kanske jag ska skilja mig. Köpa en bil och hjälpa till och få bo hos en rödhårig mullig tjej. Det vore kul faktiskt.