måndag 14 november 2011

vad är frihet? i ett kulturellt perspektiv….

Återanvändandet till sverige innebär :

Att vi svenskar år så distanserade och vill inte umgås med invandrare. Vi vill inte ge presenter så man måste gå ner i källaren och hämta en present. Man gör så i deras kulturer. Ger presenter. I kåkstäderna i Afrika, där presentar man varandra för att få umgås med de nya hyresgästerna. I Afrika finns inga konflikter emellan nya och gamla hyresgäster i kåkstäderna, man är som en stor familj. Hjälper varandra med barnen. Och ger presenter.

Och vi svenskar är så stela, vi vill inte dansa och dricka öl mitt i veckan och invandrare blir aldrig hembjudna till svenskar, man måste låna nyckeln och ta kaffe, socker och diskmedel, så att de fattar något.

Och alla invandrare vet hur svenskar resonerar. För i latinamerikansk kultur i mexiko där äter man tillsammans, och om mani lever illegalt i USA, så hjälper man varandra. Man lever tre på ett socialbidrag. Och vill någon dricka öl mitt i veckan eller dansa, så gör man det allihop Men det fattar inte svenskar, i sverige.

Och miljörörelsen vad är det för något. Som invandrare har man en kultur hemifrån. Först går man och spelar dum i miljögruppen, man har lite svårt med språket och sedan går man till myndigheter och berättar vad man fått reda på. Det är kulturellt. Man har rätt att vara lite barnslig. Ställa dumma frågor och stoppa utvecklingen, det är kulturellt.

Det är kul faktiskt.

Och skall man ha reda på hur en svensk ekonomi ser ut, så måste man ta reda på detta genom myndigheter. För svenskar är ju så dumma att de inte vet , man måste hjälpa till i detta. Och förklara för dem, och så är man billig, tar betalt svart. Och detta får man som invandrare ställa upp på.

Men man skall ha sin frihet. Sverige är ett fritt land. Med mänskliga rättigheter och lagar och förordningar som styr friheten. Så man kan gå och komma som man vill. Det är kulturellt.

Och skall en invandrare veta hur en svensk person lever, så följer man efter och kontrollerar. Det är bäst för de pratar ju inte. Man måste ju veta vilka ens grannar är. Så man följer efter dem. Överallt. Det är kulturellt. Men man ska ha sin frihet. Sverige är ett fritt land. Och det finns vatten för alla femton som bor i lägenheten.

Och detta sprider grupper från sverige som en filosofi, som en humanism, so en poesi över hela världen. Utifrån sin kultur tolkar man verkligheten i sverige och delger omvärlden sina filosofier.

Här i Granada, finns en staty på att Granada skall vila på tre fundament. Humanism, filosofi och poesi. Det är lite fint tycker jag. Och så har de ett universitet med uppdaterad litteratur. Men de har ingen informationslinje, ingen informatik. Och det behövs inte i Granada, man har informella kontaktnät för information. Där man får reda på sånt som man vill veta. Sånt som man kan prata om på caféet. eller när man går med hunden i Granada. det finns inga jobb, det är kulturellt.

Och det vet man ju hur svenskar är. De kan ju ingenting.