lördag 26 november 2011

hur mår du?

Jag reste ett år i östeuropa och har efter att ha levt i en lägenhet i ett antal år som höll 16 grader under den kalla årstiden. Denna lägenhet orskakade en nedsättning i lederna. Jag behöver värme och en uppvärmning innan jag kan lyfta tungt. Det är självklart.

Ingen tyngdlyftare ger sig på maxvikten helt ouppvärmd. Han går från lättare till tyngre vikter.

Under detta år som resande i östeuropa.

Inte en gång man frågade: hur mår du? Det var tillfällen som jag hade så ont att jag inte visste hur jag skulle kunna ta nästa steg. Och det var trappor, trottoarkanter, hål i gatan.

Man möts av en flinande man som frågar om man vill hjälp. Och man vill bara säga, den enda hjälp jag behöver är att se dig skjuten i huvudet, så du når din intellektuella nivå fullt ut. gestaltning och tanke synkroniseras till ett plus minus noll, men det kan man ju inte säga, de har en annan kultur.

De ska tänka själva.

Hotellpersonalen lägger ut information på facebook om hotellgäster, de är överviktiga, de dricker för mycket och som hotellpersonal arrangerar man små övningar, som turisten skall genomgå, och inte en gång frågar man : hur mår du?

Inte en gång funderar man på sin roll som arbetskraft. Inte en gång tänker man tanken på sin egen roll, eller hur man uppfattas.

Man har så fullt gått in i rollen som , vem vet vad. Det är hemskt att se vuxna människor utan kontroll.

Är detta en konsekvens av krigsskador, eller ett bristande skolsystem ?

Man är oförskämd, och har en översittarattityd som enbart kommer ur att man inte får ihop de båda hjärnhalvorna.

Det är inte turistens roll att lära en östeuropée hur man vill att hotellservicen ska se ut. det finns lagar och regler om detta, på landets språk. Det finns institutioner för de människor som inte kan följa dessa regler. Det kallas fängelse eller psykiatriska kliniker. Att rota i turisters resväska, gå in i datorn eller organisera grannar och vänner i en slags kontrollerande funktion, kolla upp vad man handlar i affären. Detta kallas stalkning och är förbjudet.

Sedan får vi acceptera att undervisningen i barnens skolor sker på hemlandets språk, och att läraren inte hämtar sina kläder ur soptunnorna, bara för att man gör det i latinamerika.

Och att påta sig en självutnämnd roll som uppfostrare, det är töntigt, och vem vill vara i ett töntigt land.

Galna hundar skall skjutas. Det är så man gör i europa.