onsdag 30 november 2011

göteborg darrar efter stormen….

Det har varit en storm under helgen i västra sverige och dagstidningarna är fyllda av bilder. Man har fotograferat.Med sin privata kamera.

Och göteborg har drabbats, men man hade kameran till hands. Och spårvagnar stod stilla, och tågen stod stilla och flera vägar var oframkomliga. Då kan man andas ut. Man är hemma och tänder ljus. Man träffar ingen. Fråntagande av oro. Men det är bäst att kontrollera. Man vet ju aldrig. Kanske ändå att någon slank ut, då får vi gå till politikerna. Stanna hemma och gå inte ut, det stod så i tidningen. Det är kallt ute, och det blåser.

5000 hushåll miste elen i västra götaland. Det är den kalla årstiden nu. Och har man ingen el har man inget vatten. Sverige är ett hårt land. man kanske behöver en kung från kurrekurreduttön, som spelar trumma och pratar ett konstigt språk. Som i pippi långstrump. Detta är en naturkatastrof.

Som i afrika, man svälter i afrika och har inget vatten.

Göteborg har varit hårt drabbat av översvämningar. Läcker det? är det vattenläcka eller är det hembränningsapparaten, i Angered.

Men kulturen, man är inte van. Eller känner man igen sig. Klimatzoner. Vi läste i skolan om regnperioder , i olika klimatzoner. Inte visste vi att det fanns tyfoner, orkaner i samband med regnperioder. Det är kallt.

Är det vattenläcka i källaren, eller är det toaletten som inte vill sluta rinna? Det är kallt i Göteborg.

Och är man hemma så träffar man ju inte någon. Kanske i trappan när man går ut med soporna. Soppåsen med knut. Man knyter ihop soppåsen i göteborg, och källsorterar. Papper för sig, plast för sig, pantburkar och metall. Och man klipper SJ:s kabel i Göteborg. En sträng som brast på en gitarr. Det får man för det är offentlighetsprincipen, i göteborgs ytterområden. Man säger så, och då är det så. Man är lite speciell, lite symbolisk, och kan inte tänka i fraktaler. Men man kan tänka, på kroppen. Och man videofilmar översvämningar. Vatten, vatten bara vanligt vatten, och olja,

Olivolja har så vacker färg, gulgrön som alger. Varför har man algblomning i de små sjöarna i norra göteborg? Och så mycket och så ofta, det är inte normalt. Man kan inte bada när det är gulgröna alger i vattnet. Då är man lugn. Barnen tjatar inte om att gå till badplatsen. Det är jobbigt att sitta i sanden. Det är kallt. I sanden. Man vill vara på balkongen. Gärna inglasad.

Det var storm under helgen i göteborg. Det blev skador. Och kartongerna flög omkring som man ställt vid återvinningskärlen som var överfulla. Hur kan det komma sig att ingen tömde återvinningskärlen. Hade personalen inte fått presenter? En klocka eller ett par jeans från en klädinsamlingscontainer. Så lustigt. I göteborg. Man kanske väntade på ett direktiv, en instruktion, eller att någon skulle ringa i en mobiltelefon, med orange ljus. Blå med orange ljus, en present. En frivillig present. Jag fattar, jag fattar. Visserligen är jag dum, men jag fattar nu…

Va bra. Vad gjorde jag nu. Jag blev förvånad själv. Att visa världen det ofattbara. Att tydliggöra mänsklig dumhet, så enkelt. Bara så. Man spelar ut ett antal kort i stadens kortlek och vips så blåser förändringens vindar. Och man får tända ljus. Vi tänder det första ljuset av fyra i advent. Advent betyder väntan. Jag kan vänta, och så gjorde jag det.

Vind i håret, vindrufs. En misslyckad blondering, som slår i orange, eller som att cykla i motvind. Luggen står rakt upp. Cykel, var har jag hört detta. Blev inte den stulen i göteborg. Och polisen står och tittar på. De tittar på stormen och säger, eller skriker vad kan man göra.

Lugn och ro. Fråntagande av oro. I en storm, det var kul faktiskt. Att leka med bokstäver. ABC. Sen blev det inget mer.

Jag pratar inte med dig. Då gör vi så. All kommunikation avstannade, utom i telefonen. Och med paraplyet stegade man ut i regnet. Det var kallt, och fick vatten i skon. En lek bara. En skojig lek. Och 5000 hushåll fick ingen el, de fick leka mörkerleken. Det var kallt. Men gräsmattorna luktade inte så mycket längre, i göteborg, eller buskarna, så var det. Man kissar i buskarna. Det gör ingenting. Man är ju så liten. Det är kallt.

Är det svårt att komma igång. Behöver man medvind. Då ordnar vi det. eller flöden. Som en för trång stringtrosa, då blir det flöden. Då är man alert och sexig. För lat och osexig vill man ju inte vara, när man rotar i lådor och skåp. Kontrollerar städningen. Nu kan ni städa, i göteborg. Rent och snyggt hemma. Känner som hemma, i göteborg. Och glöm inte fackföreningen, vilken fackförening+ i fängelset efter hembränningen. Det var folk som blev förbannade. Man säger inte så. Särskilt inte om man skall göra politiks karriär, om än i det lilla formatet. Bossa i kvarteret. Men ändå. Hjälpa kompisarna. Fixa kneg och få presenter. En konjakskupa eller en reservoarpenna. Ironiska presenter till en som pratar utan att tänka. I stundens ingivelse. Impulsiv. Lite barnslig får man vara. som att kissa på gården. Göteborg.

Och stenabåten stod stilla, inget folk. Alla var hemma, i lugn och ro. Och väntade på att stormen skulle försvinna. Skulle bort bara, så man kunde spela gitarr klockan fem på morgonen, eller smälla i dörren som man var van. Vara lite avslappnad, låta kilona flöda och håret växa, vara cool. Sliten men cool. Var är kaninen? på Liseberg. Han äter grönsaker, en morot. Och hur gick det med alla ljusslingorna i stormen i advent. Det funderar jag mycket på, här i Spanien.

Svårt att starta. Sjung en sång…

Spanien är ett land, där man dansar tango….