måndag 14 november 2011

vad är religionsfrihet i sverige?

Det är snart dags att återvända till Sverige efter en resa i spansk kultur, spansk arkitektur och spansk vardag.

Till sverige och räkningar. Livcoachkursen 600:- till inkasso för att jag skulle ha deltagit i en kurs i livscoachning i Göteborg. Under samma tid var jag bevisligen inskriven vid lunds universitet, och vistades inte en sekund i göteborg. Hur går den ekvationen ihop.

Det finns en muslimskräck i världen, men inte i göteborg. Jag tycker göteborgs ytterområde skall bygga ett stort muslimskt center, med moské , skolor och andra undervisningslokaler för de rättrogna muslimerna. Islam är en schatterad religion och alla grupper bör ha möjlighet till diskussion i ett land med religionsfrihet.

Alla dessa människor har upplevelser bakom sig som måste ventileras i ett religiöst perspektiv. Detta måste vi förstå. Man måst också förstå att Sverige är ett kristet land, och man måste hitta gemensamma diskussionspunkter dels islam som religion men även i mötet med en kristen tradition. Man måste också särskilja islam från kultur och tradition, samt reda ut de problem som uppstår i Sverige emellan de olika minoriteterna och de stora grupperna muslimer. Gruppen är kanske språkligt sammanknuten eller i egenskap av gemensam del av religionen. Vi vet att grupper förföljs i sverige, av sina egna.

Sverige är ett demokratiskt land, vi har religionsfrihet och detta gäller även islam. Att svenska kristna skall förstå alla schismer i detta är omöjligt. Men det måste lösas.

I angered finns människor som förföljts av politiska skäl, sexuellt ställningstagande eller enbart för att de är en minoritet och vill hålla sig till den minoriteten. Detta är en mänsklig rättighet för minoriteter. Vi har inte tvångsäktenskap i sverige.

Göteborg är en fattig kommun med stora besparingskrav. Sälj ut allmännyttan, sälj ut hammarkullen och bygg något kulturellt. Arabisk arkitektur är spännande, gör något bra av misären.

De kulturlokaler som finns idag och den karneval med karnevalsdrottnin g och karnevalskung kanske kan bli en centrumangelägenhet. Få en mer central position i det göteborgska samhället. Det skulle säkert vara intressant att uppleva färger, dofter och maten.

Ekologiska spörsmål, och kvinnorörelsens krav på självständighet bör få utrymme i dessa debatter. Sverige är ett neutralt land och vi har en flerparti riksdag. Vi lever i fred och våra internationella relationer är diplomatiska eller av handelskaraktär. Vi har kulturellt utbyte med andra länder, men är en exportekonomi av främst trä och timmer, och vi säljer teknik, miljöekologisk teknik. Jag finner det olyckligt att människor som flytt från fattigdom och förföljelse skall uppleva dessa ingredienser i sin vardag, i en demokrati, i ett neutralt land med religionsfrihet. Jag finner det lite för pinsamt för att låta detta ske.

Religiösa restriktioner anser jag är av godo. Jag har inga aspekter på mathållning eller reproduktion. En religiös restriktion är en del av religionen. Men för mig är islam en enhet , och det måste finnas utrymme för de olika inriktningarna av islam i ett land med religionsfrihet. Detta skall inte ses som en utdrivning eller en jihhad, utan mer som en logisk konsekvens av en ekonomisk misär. Man behöver mer plats och man behöver rätt sorts människor, bara det.