fredag 13 maj 2011

gratistidningen grön stad informerar…

i  malmö finns ett antal gratistidningar med samhällsinformation, däribland grön stad.

i denna skrift redogör malmö stad sina intentioner i ekologi och miljöarbete. ambitiöst.

nu skulle även möllevången vara med i denna del av verksamheten. på en grundläggande nivå. möllevången kallas i folkmun möllan och innergårdarna är vanliga samlingpunkter för befolkningen. där bland soptunnor och cyklar sitter man på en bänk och pratar.

detta är en tradition.

nu skulle man med eu - bidrag plantera på fyra innergårdar, blommor. detta skulle ske i projekt och en person var anställd under ett års tid att utföra dessa fyra gårdar tillsammans med de barn som bodde på respektive gård. du flämtar. ett år fyra gårdar. har de inget tidsperspektiv?

detta kan man undra. men i backspegeln är detta ett rimligt projekt.

i ett annat område går fastighetsskötaren ut och planterar en eftermiddag och föräldrarna säger

nu får vi vara försiktiga så vi får fina blommor till sommaren. inte här. att samla alla dessa barn är ett projekt bara detta. alltid skall någon gömma sig, prata med en kompis. en mamma vill ha uppmärksamhet, och allt måste långsamt,långsamt introduceras för att inte väcka oro eller ilska.

vid planteringen kan hända att konflikt uppstår. detta är känsliga människor, och de är inte vana vid tillsägelser och konkreta instruktioner. de måste gå långsamt, långsamt. och det är mycket som frestar. mycket att titta på och mycket att fundera på.

när blommorna väl är i marken, går det så långsamt, långsamt innan något händer och då blir man otålig och vill titta lite vad som hänt under jorden.

så man måste plantera om allt tre, fyra gånger. det tar tid. ett år och fyra gårdar är ingen överdrift.

det stod i tidningen. fyra gårdar ett års projekt till att börja med. för barnen.

och hur kan det vara så?

man lär sig hemifrån.