lördag 7 maj 2011

områdesarbete i gbg:s ytterområden

Göteborg.

I ytterområdena i göteborg pågick under åttiotalet ett politiskt basarbete i områdena. Politiska ungdomsförbund skickar ut sina medlemmar att leva och bo i förorten. Man påbörjar ett politiskt uppbyggnadsarbete.

Bland annat skriver man en bok om ett av områdena eriksbo och intervjuar boende. De är födda där och uppväxta. Intervjuerna har en låg sannolikhet så man måste fördjupa samtalet. Man måste djuploda i diskussionen.

Och det visar sig att man inte förstår vad man säger. Man hänvisar till en granne och säger att den och den har gjort detta, eller sagt detta. Och det är inte sant. Man sa det bara för att testa. För att se reaktionen. Man förstår inte att man ljuger och förtalar en människa. Det är vuxna människor vi pratar om. De har körkort, är röstberättigade och har barn.

Det man först måste se över är skolsituationen. Förortsskolorna är inte kända för sin studiemotivation. Det andra man måste se över är familjesituation och det tredje är kamratsituationen.

Detta är människor som är uppväxta i området. Generationer av familjer. Barnen stannar kvar i samma område efter att ha flyttat hemifrån. Man reser inte. Man har följaktligen inga släktingar på annan ort. Man är i samma område. Åttiotalet var en kris i ekonomin och följaktligen var det en stor mängd arbetslöshet. Arbetskraften är okvalificerad.

Området var först med kabelTV i göteborg, och TV:n ersätter dagstidningar. Var får man sin omvärldsorientering ifrån. Detta är sveriges andra stad, en storstad med storstadsfenomen. Staden kräver en allmänbildning och denna är obefintlig.

Man måste lyssna på vad dessa människor tycker, vad de säger och värna demokratin. Göteborg hade en stadsdelsreform 1991 och även dessa ytterområden har representanter i styrelserna. Det finns ingen politisk medvetenhet, man måste komma ihåg detta. Man måste hjälpa dessa människor att formulera sina utvecklingsmål och utvecklingsmetoder i arbetet med att skapa en ny förort. Ett områdesarbete.

Vad vill dessa människor uppnå, och hur mycket tid är de beredda att satsa i detta arbete. Det är frågan. Att uppnå boendestandard, kommunal service, öppettider i affärer som övriga göteborg. Att uppnå samma studieresultat som i övriga göteborg.

Hur mycket tid vill man satsa, och vilken metod skall man använda för att uppnå detta mål. Att nå samma nivå som övriga göteborg.