torsdag 12 maj 2011

läger <> nätverka

Så har ett studentutbyte skett. Jag har en skeptisk inställning till folkhögskolan. Den är isolerad och informationen är av informell karaktär. Man skvallrar och tolkar enstaka beteenden hos individer som man genom olika kanaler för ut som sanningar. Hon är sådan.

Detta skall bli fritidsledare. Och arbeta i det multikulturella samhället, enligt egen utsga. Det kommer inte att bli så.

I samtal vid rökrutan uppstod diskussioner som:

I sverige indelas samhället i svenskar och invandrare

En fritidsledare måste acceptera homosexualitet

En fritidsledare skall inte ha åsikter om en gubbe på sextio år har en tjugoårig brud som är ute efter hans pengar. Det är prostitution men det är ok.

Det är lagligt att ha sex med djur, jag läste detta häromdagen.

Det är skillnad på hur man pratar på lidingö och på söder.

Invandrare pratar med brytning för att i vuxen ålder kan man inte lära sig språk.

Och dessa floskler tuggades runt i två dagar.

Folkhögskolan i kjesäter hade läger för en folkhögskola från stockholms folkhögskola.

Lägret fick formen av att stockholm skulle underhållas i dagarna tre, och att stockholmarna egentligen inte ville vara här.

Sanningen var den att de var så avundsjuka så de hade svårt att hantera detta.

Stockholmarna hade också ett lärarteam som var kamrater till barnen, ungdomarna i lekkläder. Och man ägnade mer tid åt att gå in i mitt rum och blöta ner virkningen än att reda ut politiska uttalanden av hysterisk karaktär.

Man deltog inte i verksamheten utan under dessa tre dagar såg man sig runt emedan eleverna blev aktiverade av kjesäter folkhögskola. Detta kallas tjänstefel i den normala världen, men nu hade dessa två lärare en egen verklighetsuppfattning om sin egen betydelse, man kunde relaxa lite. Man hade haft det svårt.

I denna lägerverksamhet skulle ett visst utbyte av information ske. Man skulle visa sin inriktnings profil.

Och se, Stockholms eleverna hade inga pennor. Inte en anteckning gjordes under dessa tre dagar med aktiviteter från morgon till kväll. Inte en anteckning. Detta är utbildning. Och lärarna relaxar någon annanstans.

Tydligen hade dessa stockholmselever snöat in ordentligt i invandrardebatten.

I samtal om situationen idag i östeuropa totalt vakuum. Noll respons. Visste inte vad bosnien var, serbien eller kroatiens huvudsta.

Hade ingen susning om muslimska områden och katolska områden eller ortodoxa områden och inte en aning om den ekonomiska situationen. Geografi var inte på schemat denna dag.

Lampan var tänd men inge var hemma.

Om man umgås med människor från främmande land brukar man diskutera politiska och sociala förhållanden, skillnader och brukar av artighet läsa på lite om landet. Geografiska förutsättningar, folkmängd, språk industri etc. men inte här.

Detta kallas respektlöshet.

Sexistiska uttalanden. Klassrelaterade diskussioner med diskriminerande inslag. Lärarnas frånvaro.

Dessa människor skall inte arbeta i kommunal verksamhet. De klarar inte av att följa lagen.

Jag kan tänka mig att de i en förort startar en ideell fritidsgård där arbetslösa tar hand om arbetslösa och det hela urartar på grund av okvalificerad arbetskraft. Och gästerna river stället. Det har hänt förr, i göteborg.

Och hur skall svenska politiker försvara dessa ovan uttalanden i samtal med internationella kontakter. Alla vet att alla invandrare har internationella kontakter. Och lärarna vet inte vad som sas. De var inte sär eller också var den ena inne i mitt rum och vätte ner virkningen.

Stockholmsförortens folkhögskola. Men det kunde lika gärna vara göteborg eller malmö. Dålig allmänbildning, dålig omvärldsorientering och dålig politisk och historisk förankring gör att historielösa människor i lekbetonade kläder vräker ur sig osmakliga uttalanden i magplaskformat. Och tycker att man var rolig att man sa så.

I klassfrågan har jag ingen åsikt. Där kan flosklerna floera i förorten. Vi har sorteringsverktyg i sverige. Språket är ett.

Att rapa, och säga ursäkta min dåliga franska, är förort.

Men när man klampar in på kvinnofrågan och jämställdheten mellan könen i sverige, och rapar upp floskler och oförskämdheter, då smäller det.

Den jämställdhet vi har idag har utgått från en politisk kamp, bra eller dålig, men så är det. Och börjar man förlöjliga kvinnors kamp för mänskliga rättigheter och samtidigt kallar sig invandrarvänlig. Glöm det. Det smäller direkt.

Och nu var stockholmsförortens folkhögskola känslig för kritik. Nu kände man sig trampad på tårna. Bra. Du vaknade sent idag lilla vän. Du måste sätta klockan på ringning och vakna i verkligheten, annars blir du isolerad, och får gå med dina vänner och skvallra, kontrollera grannar, i förorten.