måndag 30 maj 2011

5,9 euro för återvändande flyktingar…

En avvisad flykting.

Fem komma nio miljoner euro har avsatts för åtgärder för

” solidarity and management of migration flows” under perioden 2007 – 2013.

När regeringar beslutar öka avvisningstakten ökar våldet.

Våldet mot avvisade flyktingar. De är ett problem för det nya landet. De kostar pengar.

För att underlätta ytterligare sluts avtal om återsändandet.

Dessa människor flyr för sina liv. /ordfront nr3 2011/

Jag måste säga att jag är lite dubbel i det här.

Jag har under mina år träffat familjer som lever i sverige med en bakgrund från främmande land. eftersom jag är språkligt intresserad är det naturligt att vi diskuterar litteratur, poesi eller grammatiska olikheter. Eftersom jag är intresserad av mat är det naturligt att man diskuterar olika maträtter, eftersom jag syr mina egna kläder är det naturligt att man visar mig olika klädesplagg och dess funktion från hemlandet. Eftersom jag är kristen är det naturligt att vi diskuterar religionens betydelse. Jag är tacksam för att ha få lära känna dessa människor och tacksam för de kunskaper de givit mig.

Men flyktingströmmarna växer. Ensambarn ökar. Detta är barn med kanske fruktansvärda upplevelser som de hanterar helt ensamma. De är barn.

Hela situationen av flyktingströmmar är för mycket och EU har valt att stoppa dem vid gränserna.

Problemet är mer än komplext. Här i södermanland läser vi om ett fruktansvärt knivmord på en ung kvinna, ett av de så kallade hedersmorden.

Jag bara undrar hennes mänskliga rättigheter. Flydde inte hon för sitt liv, med risk för att bli döda i hemlandet.

Och alla de kvinnor som inte blir dödade utan bara förtryckta, misshandlade och får sin frihet begränsad. Vems mänskliga rättigheter pratar vi nu,

Här inträder en kulturell identitet i det nya hemlandet där mannen skall ha sina privilegier.

Man flyr från en diktatur där makteneskomponenter skall ha sina privilegier för att upprätt ett eget privilegiesystem i det nya hemmet.

Och alla de svenska kvinnor som skall upplåta sina hem för att underlätta kommunalbudgeten i sverige. Som med privata pengar skall försörja en invandrare i väntan på uppehållstillstånd, eller avvisning.

Kvinnor och barn drabbas värst i en krigszon, kvinnor och barn drabbas värst i en flyktsituation och kvinnor och barn drabbas värst i en acklimatiserings fas. Det känns onödigt. Det känns som att problemet med våld vid avvisning inte är oförståeligt.

Det känns som man får en viss förståelse för att vissa nationsgrupper systematiskt skickas tillbaka. Det känns som att de grupper som har sitt nya hemland på sätt och vis undergräver möjligheten för god internationella relationer genom sitt beteende i det nya landet.

Allt fredsarbete grundar sig i goda internationella relationer där jämställdhet och demokrati är grundstenar.

Att invandrargrupper arbetar upp ett privilegiesystem i det nya landet , en hierarki där man rangordnar människor utifrån sina egna definitioner och värderar ursprungsbefolkning, kvinnor och tjänstemän utifrån en slags lojalitets skala i det nya landet ger inga goda möjligheter till fredsarbete inom det gamla landet.

I en naiv värld tror man att människor flyr undan en turbulent situation för att informera och stoppa den och se till så att den inte uppstår igen. I en naiv värld har man ingen förståelse för att grupper skall bygga upp liknande privilegiestrukturer som dem de lämnade men med dem i toppen. I en naiv värld har ursprungsbefolkningen sina privilegier, rätt till sitt eget språk och rätt till sin egen ekonomi av födslorätt och oberoende av det ekonomiska och politiska systemet.

Kan man inte låta ursprungsbefolkningen var i det nya landet så kan man påstå att man spelat sina kort fel och immigranter stoppas vid gränsen. Och avvisas med eller utan våld. Och Europa stänger gränserna. Detta är dubbelt. Ingen får komma in men det betyder också ingen får komma ut. Och europa är inga drömländer. Här finns en tydlig definition på frihet och ofrihet. Europa är ett område där anpassning och läskunnighet prioriteras. Europa är ett område där makt inte definieras i en misshandel av en svagare.

Europa är ett område där gränsen mellan att hamna på innelistan eller utelistan är sublim, hårfin.

Det gäller att ha rätt åsikt i rätt tid. Det gäller att kunna föra sig. Det gäller att föra samhällsutvecklingen framåt.