måndag 30 maj 2011

svensk skola rasar som ett korthus….

Skolan rasar i ett internationellt sammanhang,

Sverige har alltid haft ett rykte om sig att ha en jämlik skola. Att möjlighet till högre studier inte var avhängigt ekonomi eller bostadsområde.

Från 2000 till 2010 har detta raserats fullständigt.

Orsakerna kan vara

Lärarutbildningens omorganisering

Privatisering av skolor

Ekonomiska kriser i samhället

Social och ekonomisk segregering

Och som motkraft till utslagningsmekanismerna i skolan används skäl som föräldrars utbildningstradition. Högutbildade föräldrar ger elever med bättre prestation.

Detta är skrämmande. Detta innebär en segregering i samhället.

Intellektuellt övertag ger en bättre informationsbild samt ett större inflytande i samhället.

Segregeringen påverkar den sociala konstruktion som samhället utgör. En mer homogen population ger en större trygghet och det mångkulturella samhället blir isolerade företeelser med begränsat inflytande.

De mångkulturella delarna av samhället med en lägre utbildningsnivå skapar egna informationskanaler och en egen social konstruktion som utgör det isolerade samhällets ram. Detta behöver inte vara negativt.

Alternativrörelsen har alltid arbetet som en isolerad företeelse i ett initieringsskede. Problemet är om det mångkulturella samhället inte har en definierad målsättning. Vi får anta att kulturen i dessa områden av lägre utbildning har en hög dominans, en tradition. Skolan är inte viktig, men kulturen och familjebilder är viktiga.

Det blir kultur och familj som blir fokus i dessa samhällen. Och alla kulturer och alla familjevärderingar vilar i ett politiskt och ett ekonomiskt system som är formad i sin miljö.

Skolan har på tio år gått från en jämlik och jämställdhet för alla till en differentierad utbildningsform där gapet mellan välutbildad och outbildad ökar. Språket blir självklart det redskap som används i ett graderingssystem.

Och detta får politiska konsekvenser.

Synen på skolan är en familjetradition som bekräftas av sin egen definition.

På tio år. Av lokal tradition. källa Ordfront nr 3 2011