tisdag 17 maj 2011

kvinnlig problematik är komplext..

Att vara militant feminist innebär att man kommer i kontakt med kvinnor från olika delar av samhället. Mina domäner är den östeuropeiska kvinnan, kvinnan från arabvärlden och hemlösa kvinnor.

I samtalet med dessa kvinnor kommer olika förhållningssätt fram. Och hur man ser på sin roll som kvinna. Och detta varierar efter klass, tradition eller familjebild. Och alla har olika behov och olika tradition.

Nu behöver vi inte gå in i alla kvarter men det handlar om sexualitet, preventivmedel. Egen ekonomi, självkänsla. egentid och så vidare.

Här i vingåker, som så många gånger förr, är kvinnan till för familjen. Man lägger gärna en hundralapp extra på dotterns ridstövlar. Man sköter hem och familje perfekt. Grannkontakter och släktrelationer klarar man. Trädgården skall skötas och arbete.

Men tror du att dessa kvinnor skulle lägga en hundralapp extra på underkläder. Inte. Det är självklart att man ska ha ordentliga underkläder som håller in där det ska och lyfter upp där det ska. Men det har man inte här. Är det mannen som säger nej. Är det barnen som säger att deras mamma inte ska ha underkläder. Det är inte så. Detta är hennes eget val. Att ha dåliga urtvättade underkläder. Och detta skall vara för barnens skull. Det är inte acceptabelt.

Jag är övertygad om att personalen på factory outlet kan plocka fram ordentliga underkläder till alla sorters kvinnor. Och har man fött barn så förändras kroppen. Det vet alla. Men det ska finnas underkläder som hjälper upp detta så att självkänslan infinner sig.

Och detta vet personalen och de tycker inte att det är konstigt att man köper underkläder och det är ingen som tror att kvinnan ska ut och slarva. Man ska ha ordentliga underkläder i vingåker. Man har egna pengar.

Detta är militant feminism.

Sen finns det olika strategier att påverka. Man kan fronta. Jag börjar virka och alla tycker att

Jamen det är roligt. Det var länge sedan, och på bred front virkar man olika saker och finner stolthet i det man åstadkommer.

På preventivavdelningen eller förlossning är det en annan strategi , men det tar vi inte här. I vingåker åker man till Eskilstuna när man skall få barn. Och mödravård och barnavårdscentralen är inte högsta prioritet. Här arbetar man i en annan strategi.