söndag 29 maj 2011

jordbruk, glesbygd, tätort och vägen…

när man reser i sverige upptäcker man alltid nya sidor av landet, människorna, landskapet, än det man har hemma.

sverige är mångfasetterat. det finns olika perspektiv på samma fenomen. olika lösningar på ett och samma problem. det finns olika faser i utvecklingen av samhället.

sverige är dynamiskt. jag finner sverige intressant ut flera aspekter.

nu reser jag i småstaden och glesbygdens sverige. långa transporter för att komma till arbete och studier.

tätorten känns stor och anonym ifrån det lilla samhället.

trots att många har bil är kollektivtrafiken väl utbyggd, och man får anta att det beror på behovet. utbud och efterfrågan.

södermanland har en stark jordbrukstradition och i samtalet framkommer att man inte är helt nöjd med EU.s direktiv.

detta kan bero på att man är sin egen herre, det kan bero på att  de centraliserade besluten inte anpassats till denna mellanstora till stora jordbruk.  frågan är hur man skall ta tillvara det ekologiska tänkandet.

mitt ideal är lokalt mejeri, lokal livsmedelshantering. att närproducerat hanteras i det lokala ekonomiska systemet . vi har i sverige Arla som det rikstäckande mjölkproducerande enheten. och få alternativa små lokala mejerier.

i min jordbrukspolitik är det lokala en förutsättning för ett dynamiskt och intressant jordruk. det finns en dialog och man kan anpassa grödor till det lokala behovet.

detta är ett ideal, och jag har svårt att tänka om i storskalighet. nationellt, eu just med tanke på produkt och produktion.

vi läser att länderna runt östersjön skall ha en gemensam strategi i vårda av östersjöns vatten.

och detta får mig att fundera på medelhavet. våd använder de östeuropeiska länderna på sina åkrar och vad hamnar i floder och älvar och vad rinner ut i medelhavet. och vem skall ta ansvar för den hanteringen.

skall de länder med kust ta det ansvaret. slovenien. kroatien och montenegro eller skall hela balkan ansvara för sin egen miljöpolitik.

all miljöpolitik kan bli hur stora frågor som helst, man kan krångla till allt hur långt som helst.

men för mig är det intressant

vad används på åkrar

vad tillåts att floder och älvar kan ta emot och transportera

vad tillåts vi utflöden i sjö och i hav. i medelhavet. i adriatiska havet.

och hur enas man i dessa frågor. ska Eu-parlamentet bestämma eller skall folket i balkan bestämma. i östeuropa är jordbruket fortfarande en stor sektor i samhället. sysselsätter många och industriell verksamhet byggs upp runt jordbruket.

balkan är inte italien, balkan är inte tyskland eller frankrike.

de har en helt annan politisk och ekonomisk tradition och struktur, och finns det missnöje i sverige med eupolitiken i jordbruksfrågor kan man garanterat säga att balkan inte kommer att få det lätt.

och jag är orolig för havet, medelhavet.