onsdag 25 januari 2012

en skitig heltäckningsmatta och rökning utomhus..

Hotellen i uddevalla är nog det absolut värsta jag varit med om. Det kostar 100 euro per natt och personalen har inte ens folkvett. Man har en idé om att ej betalande gäster skall se på rummen. Detta innebär att man ger sig rätten att kontrollera resväskor. Man ger sig rätten att klippa sönder underkläder och strumpor. Man har påtagir sig en roll av kontrollant. Det ingår inte i arbetet på hotell. Man ger sig rätten att gå in i privata datorer, man kontrollerar.

På detta hotell, designhotell har man helt missförstått designens idé. Det är postorder. Man har lagt ner pengar på burkar och brickor, och i bokhyllan står litteratur som folk har lämnat. Man måste förstå att betalar man 100 euro per natt är man läskunnig. Kanske det hade varit på sin plats att ta fram mer litteratur från lokala författare. Birger sjöberg känd vänersborgsprofil eller nya författare allan johansson.

Man betalar inte för att se en burk för thepåsar eller brödskivor. Denna inredning är som något Lulu carter snickrat ihop genom att plagiera Tricia Guild i Tvprogrammet ensam hemma. Det fyrstjärninga hotellet några kvarter bort har en heltäckningsmatta som inte rengjorts på säkert trettio år. Personalen är arrogant och anser sig ha rätten att vara fräck. Man är obildad.

Det är otvättade händer, det är städmaterial framme och det är allmännt förort. Personalen är tillfällig och man har satsat på blondiner. Vill jag se blondiner som är stolta över sin kropp köper jag en herrtidning och får den stimulansen.

Man betalar inte 100 euro för att ta skit från en ouppfostrad människa som inte har på stället att göra. Det är mycket som fallerar. Rökning utomhus innebär att man tar hänsyn till allergiker och för brandrisk. Men dammet, kemikalierna. Det hela är bisarrt. Det är inte värt pengarna.

Sverige har en hotellkultur som liknar en fritidsgård i förorten. Det kommer kamrater inramlande och skall hälsa på. De har inget att göra och vill prata. Detta är ett tre-stjärnigt hotell med många brister. Och den så kallade designen som man anser som flaggskepp är töntig. Inte funktionell och är inte inredning. Det är utställning och fungerar inte som boendemiljö. Ingen betalar för att bo i en IKEAkatalog. Om jag var en internationell gäst skulle jag tappa förtroendet för sverige och svensk arbetskraft. Det hela går långsamt och de blonderade städerskorna är inget man visar upp i internationellt sammanhang. De signalerar helt andra saker än renhet och kompetens. Hotellen i uddevalla är inte genomtänkta. Man famlar i mörkret och har gått in i en sfär man inte behärskar.

Det hela är pinsamt, och går man ner på vandrarhemmen är katastrofen ett faktum. Vi läser om lussaneringar. Vi läser om elräkningar som kommunen skall betala. Vi pratar om personal som inte behärskar svenska språket och därmed inte kan läsa de lagar och förordningar som avser inkvarteringar.

Vi har en personal som inte kan skilja på sin fritid och sitt arbete utan anser att deras personliga privilegier är viktigare än service. Varför är det stjärnor på skylten utanför? Varför är det markerat med STF:s flagga. I den normala världen är detta en symbol för den service man kan förvänta sig innanför väggarna. Och detta uppfylls inte för personalen har helt andra ting framför sina ögon. Man skall tigga pengar åt en kamrat med invandrarbakgrund. Tiggeri och snatteri är förbjudet på ett hotell. Stölder är förbjudet på hotell. Och detta snokande, av en outbildad personal som skall retas. Det står ingenstans att personalen har en bevakande, kontrollerande och retsam roll, med inslag av snatterier, vandalisering och oförskämdheter.

Detta är en svensk arbetsplats. Inte en kulturell miljö med uppvisande av utomeuropeiska privilegiesystem. Och fattar man inte detta, vad gör man på hotellet.

Det finns en bevakande attityd, man kollar när gästerna går ut och då passar man på att kontrollera väskor och hygienartiklar och man skäms inte ens. Man tycker att man stöttar en kamrat, man gör som en kamrat gjorde i en helt annan miljö. Det finns kartor, det finns jordglobar och det finns GPS. Detta har man för att visa upp olika platser på jordens yta, och fattar man inte detta skall man inte vistas på hotell. Man bör vistas på en institution med lärande av socialisering. Det finns lagar och regler för att undvika ocker, tiggeri, bettleri och vi har hygienregler för att undvika sjukdomar och löss. Och därför hyr man ett rum på hotell betalar man 100 euro per natt innebär detta att man skall garanteras att lakanen inte används av hundar eller utomstående. Fattar man inte detta, har man inget att göra på ett hotell. Det finns säkert en restresa till östeuropa, det finns säkert en restresa till latinamerika så man kan utöva sin kultur och sina egenheter i trygg miljö, där man blir förstådd. Men i sverige resulterar detta enbart i irritation och man vidtar åtgärder som inte alltid är trevliga.

Vi har ett mått på tjänstekvalitet. Hotellen är en service som säljer tjänster enligt ett stjärnmärkningssystem för nivån. Tjänstekvalitet i europa mäts i kundens tillfredsställelse. Detta är inte samma sak som att kamraterna får information av skandalkaraktär. Hotellen har inte skapats för att personalen skall ha något att prata om på festen. Gästerna betalar inte för att kontrolleras eller ifrågasättas, av kulturellt obildade människor utan folkvett. De gäster som kommer är ofta väl bevandrade med historisk och nutida traditioner i landet, de känner igen kvalitetslitteratur och söker sin information i andra möjligheter än de människor som vandrar utanför staketet. Kommer man som turist från ett europeiskt land är man ofta påläst politiskt, den normal kulturen om litteratur, musik och baletter. Man är inte intresserad av en grupp i stadens periferi och deras privata göromål.man har andra intressen än att leka språklärare. Vi pratar hotellkultur i sverige, i europa i en modern teknologi och en modern miljömedveten livsstil. En burk för thepåsar eller knäckebröd är lite för enkelt, lite för billigt för mig som turist. Jag kan köpa den på postorder. Detta är inte design, detta är inte inredning. Det är bristande respekt och kunskap. Te stjärnor eller inte. Äckligt.