fredag 27 januari 2012

man sviker socialdemokratin och vill till vänster men jag funderar på arbetets värde….

Arbetsproduktionen, ett mått på arbete. Ett vedertaget mått på hur mycket produktion per timme. Detta säger inget om kvalitet på produktionen. I tjänster, det går att producera tjänster på ett arbetsplats, man har ett serviceyrke, värderas tjänsten utifrån kundtillfredsställelse. Hur nöjd kunden är med den tjänst som producerades, och det finns tre kriterier kvalitet, effektivitet och anpassning.

Europa har en lägre arbetsproduktivitet än övriga världen. Och detta innebär att vissa länder har en hög arbetsproduktivitet och vissa länder har en låg arbetsproduktivitet. Och det innebär att vissa grupper inom landet har en låg arbetsproduktivitet och vissa grupper har en hög arbetsproduktivitet och det innebär att inom gruppen osv.

Men sammantaget, medelvärdet är att europa har en lägre arbetsproduktivitet än övriga världen. Och detta kan bero på många saker.

Vi bryter ner detta påstående till en bransch, en grupp i ett land, i en stad. Vi använder Uddevalla. Sveriges framsida och vi använder hotellen i uddevalla.

Här har man i småstadens karaktär valt att ha tre och fyrstjärniga hotell och detta för att man vill ha en viss typ av gäster. Man vill ha välutbildade och ekonomiskt oberoende gäster med en bred global kunskap och allmänbildade. Gäster som inte förstör och betalar för sig. Detta är uddevallas intention. Och så kommer illvilliga grupper som inte vill ha det så. De vill ha på ett annat sätt, men inte så. De vill ha vanliga människor. Och i detta finns en ideologi om att vanliga människor är tiggare, dåligt pålasta och gärna med internationella bakgrund. Och så börjar förfallet. Man diskar inte. Man städar inte. Man byter ut böckerna i bokhyllan, och man byter ut maten i frysarna. Och tänker inte på att arbetsproduktionen var arbete per timme. För detta kände man inte till. Att man skapar en campingplats ingår inte i dessa människors begreppsvärld eftersom de observerar verkligheten utifrån sin referens, martyrens. Vi har inte kanonisering i sverige. Vi har ett kvalitetsystem inom hotellbranschen. Det har man över hela europa, och vi tigger inte i sverige. Detta är sverige. Och man städar inte och man diskar inte.

Men varför sjunker arbetsproduktiviteten bara inom vissa områden av branschen. Det måste man se på. Har personalen adekvat utbildning. Har vikarien adekvat utbildning. Och hur är tjänstekvaliteten beskaffad i dessa omården. Och hur sköts de arbetsuppgifter som ingår i hotellet.

Här krävs kunskap. Och det går att mta kunskap. Nationella prov i grundskolan, betyg och omdömen och adekvat utbildning är de styrmedel vi har.

Att kompisar svälter för att de inte kan sköta sinn hushållsbudget är inte hotellets problem. Det är två skilda fenomen. Att grupper inom uddevalla vill dra utvecklingen tillbaka och ha hit sina fattiga vänner har inget med uddevallas intentioner av hotellverksamhet att göra. Och det kan vara svårt för vissa grupper att förstå detta, då man inte har logiken och svensk lagstiftning framför sina ögon. Man har sina vänners semester som fokus. Och det kan man ha men inte på sin arbetsplats. Hotellet är en arbetsplats och inte en kyrklig välgörenhetsinrättning för tiggare och fattiga arbetslösa människor. Och turisterna har information. En del har information som utvecklar samhället och en del har information som drar samhällsutvecklingen baklänges. Arbetarklassen har sina inkvarteringar, miljörörelsen har sina inkvarteringar, kvinnorörelsen har sina inkvarteringar. Det ingår i deras organisering av information. Och dessa grupper har ingen organisation, de kan inte organisera sina inkvarteringar utan har en tanke om att ta över befintliga strukturer. Servicenivån sjunker, och informationen tar en annan riktning. Informationen handlar nu om de grupper som har som syfte att ta över befintlig inkvartering. De tre och fyrstjärniga hotellen. Man pratar inte om hotellen man pratar om arbetskraften. Och man pratar om attityder och denna diskussion är inte samhällsutvecklande, snarare tvärtom. Den sänker stadens rykte om arbetskraften. Och fler blir fattiga fler tigger och fortfarande är hotellen ingen kyrklig välgörenhetsinrättning.

Det finns socialkontrakt och det finns privatarméer som sanerar svinaktiga personalgrupper. Och de används.