tisdag 3 januari 2012

en 2vågenfeminist är inte en 3vågenfeminist.

som 2vågenfemnist har jag deltagit i den kvinnliga frigörelsen. rätten att bestämma över sin egen ekonomi, sin egen familjesituation och sin egen livsstil. det är friare.

dock får man komma ihåg att i det multikulturella samhället har andra människor andra erfarenheter. vi skall naturligtvis inte tolerera diskriminering av homosexuella, eller barn till homosexuella inom kommunal och statlig verksamhet. vi skall naturligtvis inte diskriminera ensamstående föräldrar och deras barn i kommunal och statlig verksamhet då svensk lagstiftning inte tillåter detta.

men vi har en gränslinje mellan anständighet och omoraliskt beteende. och detta var inget 2vågenfeminismen introducerade.

när man möts av en platinablond ung kvinna, tuggandes tuggummi i hotellreceptionen på det fyrstjärniga hotellet vars svar är i nio fall av tio

ingen aning så har vi hamnat i den sexuella frigörelsens kvarter under sjuttiotalet, då herrtidningar ökade rekordartat.

och visst man skall inte ha fördomar, men det finns vissa etikettsregler hur man beter sig i en internationell miljö, och detta har inget med vare sig rasism eller diskriminering att göra. det är samhällets konstruktion som kräver detta.

vi har koder och språk inom alla yrkeskårer, både hotell och journalistiken. så även inom porrbranschen och modebranschen.

dessa koder betecknar en yrkestillhörighet och det kanske inte är lämpligt att stoppa in en outbildad blondin i hotellen, bankerna och mäklarkontoret. man får dålig smak i munnen. och förorten har sitt språk, ett språk med enkel grammatik och få ord, där ett ord har flera betydelser för enkelhetens skull. man anser det är jobbigt att hålla många saker i huvudet.

och har man i någon form sysslat med dans på mer avancerad nivå vet man hur man beter sig i olika kvinnliga roller inom diskursen madonna – hora som katolicismen använder för att förklara kvinnans egenskaper. kristendomen sätter inte kvinnan i ett jämförande perspektiv med mannen utan förklarar kvinnan i just ovan nämnda diskurs.

lite mer avancerat och lite mer nyancerat än att hon skall vara blond och tyst.