tisdag 17 januari 2012

Hur är makten beskaffad?…

Man glömmer lätt bort att det finns en kvinnorörelse i latinamerika. Det kanske inte kan kallas kvinnlig frigörelse utan arbetar mer grundläggande. Legalisera aborter och tillåtelse av preventivmedel.

I latinamerika kan en trettonårig flicka bli gravid efter att ha blivit våldtagen, kanske inför sina småsyskon. I vanliga fall skulle vi ta avstånd från mannens agerande, och kanske ge honom en omgång, men…

Vi vänder blicken till förorten, göteborgs förort. Där den utbildade barnpedagogen inte vill ha obehöriga stirrande på barnen när de äter. Det är fullt lagligt att markera barnens rätt till integritet, alla förstår detta, men inte i göteborg.

Där blir den obehörige förbannad. Om det var en förälder till ett litet barn skulle ilskan vara befogad, men nu gäller det en arbetslös människa som hälsar på. Barnpedagogen har påvisat rätten till integritet och detta passade inte förortsbon. Här kommer frågan om privatliv och arbetsliv?

Hur definierar man arbete i detta område. Göteborgs förort? Och hur definierar man integritet? Det fanns kvinnor i området som inte accepterade denna tillsägelse utan skulle markera sin makt genom att sitta och stirra på barnen när de åt. Och skickade in en representant. En blondin som inte hörde till verksamheten. Och blondinen hade två barn med en latinamerikansk man, de var skilda och i gruppen fanns barn vars föräldrar flytt från diktaturer.

Vad är arbete? Vad är privatliv? Och vad är makt.

Denna kvinna i göteborgs förort och denne man i latinamerika använder maktmissbruk och finner en viss njutning i detta. Man känner maktens sötma. När jag sjukskrevs fick jag inte korrekt ersättning. Man skulle visa sin makt.

Vad är makt. Vi har en lagstiftning i sverige. Och vi har en läroplan i alla barnpedagogisk verksamhet, där det bland annat står att man skall visa respekt för barns integritet. Och detta omvandlas i göteborgs förort till att den som sköter sitt arbete bestraffas av det obildade proletariatet, för att de inte kan läsa, inte visste. Och nu funderar man.

Varför är det så viktigt att en obehörig skall besöka en arbetsplats. Man har den traditionen. Man brukar besöka folk på deras arbete, och ser inget konstigt i detta. Och igen besöker en arbetsplats och börja sätta upp regler för arbetsplatsens verksamhet. En obehörig besöker en arbetsplats och börjar sätta nya regler för verksamheten och sin egen närvaro på arbetsplatsen, och man ser inget konstigt i detta. Man ger sin egen person högre prioritet än arbetsplatsens verksamhet och regler. Och anser sig vara fullständigt kompetent. Och pratar om verksamheten med sina vänner och bekanta. En obehörig analyserar och informerar om en arbetsplats och dess verksamhet och personalens agerande, utan att veta att personalen agerar korrekt.

Och denna tillsägelse om att lämna lokalen vid barnens måltid leder till att jag skall få ett helvete, enligt förortens oskrivna lagar. Man säger inte så.

Och i latinamerika går en man in i hemmet och våldtar en trettonåring som blir gravid framför