lördag 31 december 2011

tjugohundra tolv….

Betraktelse 2012

Detta är året då sommar-OS skall vara i london. Man har en lite annorlunda inställning till arbetet här i sverige, än i övriga europa. Man kan sjukskriva sig lagom till OS, så fungerar det inte i andra länder. Att ha lagenligt semester ifrågasätter ingen. Men att man har den inställningen att man skall arbeta för att vara sjukskriven det verkar lite överjobbigt.

Detta är året då man har väntat klart på att situationen för regnskogarna skall vara löst. Jag hade en förhoppning under de tio år jag bodde i göteborgs förort att samtal med latinamerikanska invandrare skulle ge avtramp i den sydamerikanska regnskogens framtid.

Jag trodde att dessa kulturella representanter, som hade en ambition att ta över, visa upp sin kultur skulle lösa denna situation, men det blev inte så. Kulturen var på ett annat sätt beskaffad. Riktigt hur ve t jag inte. Men det ingår mycket blonderingsmedel.

Detta är året så man väntat klart på polackerna och de övriga östeuropeerna då de skulle löst katowice miljöförstrrning. De skulle ha löst luftföroreningsproblemen i de stora städerna, ssanerat minerna efter kriget och byggt upp bombruinerna. Men detta hr inte gjorts. Dessa polacker som i göteborgsförort hade så många åsikter om svenska kvinnor okunnighet.

Detta är året då göteborg sörjt klart sina brandoffer. De unga människor som dog eller brännskadades svårt i en festlokal, med elfel.

Vi väntade länge på att de skulle ringa elektrikern, men det skedde aldrig. Kanske de inte ansåg sig behöva konsultera en elektriker för att fråga: varför? Dessa nyfikna östeuropeer som skall lära sig hur det är i sverige.

Har man sett Futurscope och disneyland paris i europa är liseberg kanske i mesigaste laget. Man har en amerikansk förebild men når inte ända fram, och nöjesattraktionerna är stora men inte tillräckligt.

Det är ganska många som varit i USA och sett de amerikanska åkattraktionerna. Kanske man istället hade behållit den europeiska karaktären på nöjesfältet och i det lilla formatet bestämt att det är för barnen i åldern 1- 10 år. Och de övriga får skåda blomsterrabatterna och äta glass och korv.

Detta är året då finanskrisen skördar nya offer. Grekland har fått sitt. Sapnien har fått sitt, lettland har lite besvärligt. Och hur blir det med suezkanalen. Skall den stängas för oljetrafik eller skall det bli ransoneringar.

Detta är året då göteborgsoperans öde skall avgöras.

Och detta är året då väderomslaget kommer att kulminera. Stormar och lågtryck verkar vara i en tidslinje med tvådagarsintervaller. Det är kallt, det regnar, det är stark vind och det är halvklart och det är mulet och det är duggregn.

Detta är året då paniken kommer att bli en rest i kylskåpet. Där bredvid ostskalken som ser ut som en skidbacke och smöret som står utan lock och har stekflagor i smöret. Detta är året då buljongtärningarna i facket i kylskåpsdörren passerat bäst föredatum och grannen vägrar att ta in dörrmattan, för att underlätta för städerskan. Detta är ödesåret då cocacola etiketten skall få en smalare design. Den ska bli mer bandlik, för att spara papper.

2012 kommer att bli ett kärvt men händelserikt år. Former kommer att förändras, ismer kommer att dö, riktningar kommer att komma ur kurs, flera grader. Detta är de stora svängningarnas tid.

Kyrkklockan kommer att pendla enligt mekanikens lagar. Detta år avgör du själv.

Detta är krävs det självkontroll, utbildning och språk för att kunna hantera situationen vid övergångsstället. Man står still vid rött och går över gatan vid grönt ljus.

Och nyårslöftet att sluta röka, banta, börja motionera, bli sundare, äta mindre godis är inte en fråga om karaktär eller vilja. Det är en fråga om hur fort fjärrkontrollen reagerar på dina tryckningar. Kanske man kan bli en bättre människa genom att byta ut batteriet i fjärrkontrollen till ett laddbart. Sluta att använda engångsbatterier och använda laddbara.

Programmens innehåll. Jag använder inte salt, inte ens flingsalt.