torsdag 2 juni 2011

boktips inför semestern…

efter trenden med vampyrkulten har den nya trenden – änglar kommit på bokdiskarna.

new age och nyandligt sökande som breder ut sig i den allmänna debatten har länge forskat i ämnet.

den bok jag nyss har slukat

angeologi av danielle trussoni beskriver i ett symboliskt sammanhang neokolonialismen. där änglarnas reproduktion med människor resulterar i en ny art. neofilmer.

en blandning emellan änglar och barn. de är odödliga, med vingar och straka. de infiltrerar sig i historien och i samhället och berövar människorna deras konstskatter, antikviteter och även skrifter. de vill äga.

neokolonialismen skall ses i ett perspektiv av ekonomisk och politisk exploatering av länder, ett intressant och inte så tydligt koncept av makten som mer primitiva former av territoriell erövring ger.

det känns fräscht att få en symbolisk beskrivning av ett nutida samhällsfenomen istället för de sedvanliga klichéerna som fantasy böckerna hamnat i.

fantasy var rolig när den kom men ha blivit skvallrig som en svensk kvinnlig facebook. endimensionell och renodlad. enkel att förstå. fantasy är utdöeende.

men änglarna , de amoraliska, som strävar efter egen vinning och angeologernas kamp för sin självständighet känns nytändande. ett skarpare politiskt vapen inlindad i ett historiskt perspektiv. jag finner ängeltrenden intressant.

fallna änglar, med sina fladdermusvingar. hierarkierna med serafer, keruber och troner i topp. närmast gud. de stridande änglarna som krossar motståndet.

detta är långt från “vänd andra kinden till” som kristendomen presenteras i ett nittiotalsperspektiv i jämförelsen med de nya religionerna som besöker sverige.

ängeltrenden kommer att överleva. den är medveten.