måndag 27 juni 2011

hamnen i Gdynia

här i Gdynia skall under veckan som kommer vara en stor musikfestival. den så kallade Heineken-festivalen. Alla Gdyniabor ser fram emot denna festival.

en stor musikfestival i utkanten av staden.

för övrigt. polen är ingen modemetropol och restauranger på stranden, är inte detta lite väl uttjatat.Seatower i hamnen är så spektakulärt.

när jag åkte bil längs hamnen tänkte jag. så tyst här är. Alla containrarna var staplade, alla kranarna var stilla och inga båtar. hamnen var tom på båtar. är detta normalt?

de lastbilar som körde containrar var på väg till hamnen och troligtvis skulle de åka med färjan. hur är det med hamnarna i östersjön egentligen. de tyska hamnarna lever, men hu är det med östeuropa? egentligen.

jag har sett på polsk TV, mycket amerikanska serier. självklart. manliga kockar lagar mat och övertydligt skär de sallad och använder fettsnåla alternativ. Manliga trädgårdsdesigners planterar övertydligt enligt engelsk tradition. alla program är men ljudet nedskruvat och en polsk uppläsare som läser alla replikerna. bra tycker jag.

mycket CSI i alla varianter, och ett barnvänligt program som sänds varje dag om en hjälte som läser chicago post om olyckor, han rusar ut och hjälper offret att komma undan, och tidningens rubrik  ändras.

en påminnelse om att det i tidningen är information inte en beskrivning. man använder nyheter för att kunna påverka i sin närmiljö. skolgårdar, sophämtning, städning av rabatter. etc

lite övertydligt, men barnen tycker säkert att det är roligt. och så är det en katt, som har en guidande roll, lite mystisk. man vet inte om det är en trollkarl egentligen.

ett positivt program med en god hjälte, bra förebild för de polska barnen.

annars är polen som övriga östeuropa. eftersatt infrastruktur och man kanske borde tänka lite på sin egen livsstil, istället sör att kontrollera turister och grannar. lite fräschör kanske.

sedan har östeuropa och västeuropa inte samma skönhetsideal, livsstilsideal, olika religion och olika liv. svårt att mötas.