torsdag 2 juni 2011

ett arkiv för litteratur i aktualitet….

informationssamhället ställer nya villkor för debatten, för informationsflödets behandling.

jag skriver en bok där jag ifråga sätter den kristna etikens konsekvenser i olika fenomen.

de formella maktstrukturerna skärskådas likväl som de informella. och informationens inhämtning, bearbetning och agerande. utifrån informationen.

informationsflödet går fort idag, både den informella och formella. det går fort och det finns mycket information. symbolisk information för egen tolkning och faktabaserad information.

informationen är anpassad för tradition och referensramar. du tar det du behöver. en demokratisk informationsordning.

detta är motsatsen till propaganda, manipulativ information etc.

och det gäller att hänga med. informationen har ibland en kort livslängd. trender och tendenser, moden blir snabbt omoderna.

vampyrer är idag helt ute medans änglarna gör entré som intressant ämne för fantasi och litteraturstudier. vampyrtrenden stinker. den är gammal, efterbliven.

informationen kan stundom bli ganska tidsbunden, och jag skulle önska att informationen kunde hänga kvar över tid.

att följa ett fenomen från initiering till slutmål.

jag funderar på massmedia, dagspress och tidningskultur som idag känns fel. den är snabb och når många. degens aktualiteter presenteras, men inte mer.

kund man tänka sig ett arkiv kopplat till den tidning man prenumererar på där man har uppdelat i områden. gärna följer de rubriker som tidningen indelas i för övrigt.

i detta arkiv skulle finnas litteraturreferenser i olika perspektiv. tidsaktuell eller vetenskapligt.

där skulle finnas länkar till artiklar i ämnet.

ett arkiv utanför den egna sfären.

här känner jag att då skulle tidningen få mer dignitet. tidningen är de som den är tänkt; opinionsbildande, men med tyngd.

arkiv livsstil

här sparas de recensioner av böcker, det tryckta ordet som har längre livslängd än det digitala, eller?

livstilssböckerna skall ha en aktualitet och befinna sig på olika nivåer av vetenskaplighet. detta efterlyser jag. biblioteket som det är utformat i Sverige är en utmärkt institution, men som glesbygdsboende har jag inte samma möjlighet att uppdatera mig som en stadsbo. en effekt av bostadsplanering.

men som glesbygdsbo har man behov av att följa samhällsdebatten och har mer tid att fördjupa sig i specifika ämnen. en resurs. tid är en resurs.

man har tid att sätta kulturen i ett ideologiskt sammanhang. man har tid att se effekterna av odling av importerade växter i kruka och trädgård i ett politiskt och ekonomiskt sammanhang. till exempel.

följa miljödebatten och läsa på helt enkelt. vi är läskunniga fast vi bor på landet.