fredag 10 juni 2011

MC-möte i Klaipeda, ett möte på hjul….

vi läser i Blekinge läns tidning att det ska vara MC-möte i Litauen. ca 10 000 människor med MC-intresse skall träffas och diskutera sitt stora intresse i livet.

har Klaipeda borna tur så kanske de får en lektion hur ett hjul sitter fast i en gaffel. en motorcykel har två hjul, en bil har fyra hjul och en resväska har två eller fyra hjul, det beror på konstruktionen av väskan. design kallas det.

det kan vara intressant för Klaipeda borna att upplev en hjulfest i det gröna.  och jag skulle rekommendera klaipedaborna att överlämna beslut om rökvanor, alkoholvanor och matvanor till dem själva. för att undvika konfrontation. det är en fråga om anständighet och folkvett.

kärnkraftverken i östeuropa är ålderdomliga. gamla men inte bäst. de behöver översyn och tydligen är nivån så låg att de borde avvecklas. läggas ner. under mitt år i Östeuropa vistades många svenska människor i östeuropa. de arbetade och skulle påverka.

vad händer om radioaktivt vatten läcker ut i grundvattnet. det kan hända. kanske detta påverkar ekosystemet i övrigt. hur påverkar man debatten i östeuropa. tidningarna har en utmärkt journalistik. de har TV men ingen politisk tradition. de har som kriterie att avveckla kärnkraften om de ska ha medlemskap i Europeiska unionen. Riokonferensen 1992 hade 178 länder representerade mötets huvudmål var lokalt miljöarbete, och information. vad händer om radioaktivt vatten läcker ut i grundvattnet. det kanske de svenska människor som har arbetat i östeuropa svara på. vad ansåg de männsikorna i affären, på caféet, om de här miljöfrågorna. du pratar väl landets språk. man måste kunna språket om man ska påverka. om man ska ha inflytande måste man dessutom ha fakta, kunna argumentera logiskt och ha en bra retorik. man skriker inte bara rätt ut. det är inte kutym i dessa länder. och så har man ett välvårdat yttre, när man är på sin arbetsplats. det är inte mexico, det är östeuropa. en annan tradition. ett annat ekonomiskt och politiskt system. det bör man känna till så man inte trampar i klaveret och får dåliga internationella relationer.