torsdag 16 juni 2011

man får inte säga till… det kan vara politiskt korrekt> södermanland

Det börjar hända grejer i Sverige. En känd artist har köpt Hässelby slott i Stockholms kommun. I Frankrike har det man kunnat köpe ett slott sedan länge och nu har trenden kommit till Sverige. Jag tycker det är bra. Inte alla slott, men att man sammanför olika intressen.

Kjesäter slott är ju folkhögskola. Södermanland har en mängd slott, och jag tror inte att försäljningen av Hässelby slott var någon nyhet i någon av lokaltidningarna i Södermanland.

Här i Lammhult gallrar man skogen enlig alla konstens regler. Och detta dels för att ge plats åt de kvarvarande träden men även för att undvika onödig spridning vid skogbrand. Är skogen tät kan man inte släcka, och är skogen tät torkar marken ut fortare. Det har ju under åren varit stora bränder i Grekland , Ryssland och Estland, men i Södermanland där gallrar man inte skogen. Man gör som man vill. Har en egen jordbrukspolitik.

Kanske initierad av Latinamerikas regnskogsavverkning. Kanske Amazonas har stått modell. I Södermanland tycker man inte om Eus jordbrukspolitik. Man vill bestämma själv.

Hade denne man haft en aning om modern skogshantering skulle han ha vetat att detta var en skog som skulle kalhuggas och veden skulle gå till pappersmassa. Istället informerar han alla vandrarhem om detta uttalande. Hela den globala miljörörelsen protesterar mot massavverkningen i Latinamerika av regnskogen. Men i Södermanland, där går man i frontlinjen mot kritik, där får man inte ha åsikter. Då visas man tillrätta. Då gör vi så. Och innan jag gick så fick jag det vanliga generade leendet, jag skäms. Jag påpekade att man kan odla energiskog på öppen mark. Sverige är pinsamt. Det finns en skrämmande dumhet hos ”vanligt folk” och utan fakta, drar man igång aktioner. Södermanalns säger sig vara ett jordbrukslandskap, det var ju fint.

Turistsektorn inventeras just nu av Europeiska unionen. Detta är väl främst en åtgärd med Östeuropas inträde i europeiska unionen där kvalitetskraven inte är lika primära som i Västeuropa. Men i Södermanland är det östeuropeiska busschaufförer som sköter informationsbiten i allehanda nyheter. De analyserar och hjälper till för att underlätta för journalisterna. Ett gränsöverskridande samarbete som kommer läsaren till godo. Och även här i sverige finns en viss överetablering inom hotellbranschen.

Man kanske skulle titta på detta i stället för som kjesäter vandrarhem gå igång så till den milda grad över att de fick kritik för att skogen var ogallrad. Bedrövligt med okunniga människor.

När ingick det i vandrarhemspersonalens uppgifter att kritisera en åsikt. Vi har åsiktsfrihet här i sverige. Det var nog det värsta jag sett. Och hyr man ett enkelrum och så är det så. Man behöver inte visa upp för folk vad man har i väskorna. Det är inte seriöst. Och eleverna har inte samma kompetens som det vanliga gymnasiet. Man har isolerat sig och har sina egna regler för hur verkligheten skall hanteras och lokaltidningen sockrar med fjanterier. Och folk tycker Vingåkers outlet är dåligt. Men ingen säger något. Och ingen nyetablerar, men inga klockor ringer i Vingåker att man kanske har en felaktig attityd. Att man har missat hela informationsbiten. Sverige är ju större än vingåker. Och världen är större än Södermanland. Så är det. Antingen har man full information eller också använder marknaden en annan aktör.

Östeuropas turistsatsning kommer att ha stora problem att överleva eftersom man har en människofientlig miljöpolitik. Så är det. Man väljer andra semesterorter. Och om Södermanland använder en turistfientlig och åsiktsfientlig turistpolitik så använder marknaden en annan aktör. Så är det bara. Det går inte att sätta sig på höga hästar idag. Det kanske är roligt men det lönar sig inte.