lördag 18 juni 2011

var är nyheterna i ett globalt perspektiv i svensk TV och massmedia?

när jag reste från Trieste till Milano hade jag sällskap med en reporter från italienska TV,n

jag visste inte att han arbetade på TV, men såg senare hans bild på TV som en reporter.

jag var fjorton dagar i Milano och tittade en del på TV. skarpa kvinnor i alla positioner av TV. talkshows, debatter, intervjuer. jag såg inga inredningsprogram. inga matlagningsprogram. det kanske finns men är inte så dominerande som i svenskTV. sportkommentatorn arbetar helt annorlunda än de svenska. och om en kvinnlig, italiensk reporter hade uppgiften att rapportera från EM- arrangemanget i stockholm, ett sportarrangemang skulle hon aldrig ha en knallrosa satingklänning i prinsessmodell. hon kunde vara blonderad men inte med utslaget hår. men det gör man i svensk TV, intressant.

de talkshows som visas är personliga, intressanta människor med attityd och en kritisk, skarp dialog. man skulle säkert diskutera nutida händelser, och man skulle definitivt inte ha en frågelåda med skämmasfrågor,

Fröken von Sydow kanske skall fortsätta att visa trender i morgonsoffan. komma med påsar och vifta med orange halsdukar och påpeka att det är användbart. i morgonprogrammen kan de åtminstone laga mat. man gillar olja i göteborg. i fransk och italiensk tv kan man debattera men inte i svensk tv. är språket för avancerat, eller är informationen för knapphändig. man kanske inte klarar den historiska och globala kopplingen.

på lokaltidningen i ulricehamn står på första sidan idag.

brunns kyrka restaureras, och att nedslitna skolor i kommunen skall fräschas upp, för elevernas trivsel.

förstasidan i skånska dagbladet rapporterar sex skott mot en polisstation

och på GP.s förstasida är en mängd artiklar om en festival , metaltown. kritiken över festivalens organisering är tydlig. ett amatöristiskt kringarbete.

besökarna hade svårighet att komma hem på natten, då arrangemanget tydligen låg utanför stadskärnan.

och le mode diskuterar greklands ekonomi, japans kärnkraftverk och att kärnkraftverket är i fara, vilket naturligtvis leder till en debatt om industri – energi i hemlandet. man ser fram emot reformerer i marocko osv. det är en viss skillnad i nyhetsflödet.

var är energidebatten i svensk TV med anledning av olyckan j Japan. är det jobbigt att ta i, eller är det flerstaviga ord, eller vad är problemet?