fredag 22 april 2011

anständig klädsel..

ingen utbildad barnpedagog sätter sig i daghemmets lokaler och syr i sina egna skor. det gör man inte.det står i arbetsbeskrivningen att man sköter sin personliga hygien annorstädes och är anständigt klädd.

det vet man om man är utbildad.

man har gjort sig redo för arbetsuppgiften hemma, så man kan arbeta med det man är anställd för – barnen och deras behov.

under min ettåriga resa, varför gjorde jag de egentligen? varför var jag inte i sverige. jag har rösträtt. jag är svensk medborgare, född i sverige av svenska föräldrar och har ett mer än välutvecklat språk.

jag röstade ja till medlemskap i EU, i den folkomröstning som var. orsaken till detta var enbart miljöengagemang. nu har östeuropa sökt och en del länder är medlem i EU och då var et dags att studera miljöpolitik på ort och ställe.

hur ser man på miljön i dessa länder. östeuropa har en låg politisk folklig tradition, och är av tradition inte beredd att avstå från sina privilegier för ett miljöengagemang.

man äter vad man vill, hur man vill och slänger soporna där man vill. punkt och slut. man snålar på värme enbart av ekonomisk vinning och detta  får väl ses som en styrfunktion, ett styrmedel. men man är inte beredd att arbeta för en alternativ uppvärmningsfunktion i form av vindkraft eller solenergi. utan enbart resultat i plånboken är rådande. en kortsiktig lösning på ett långsiktigt problem. det finns ingen politisk debatt på arbetsplatsen eller i hemmet. man tänker enbart i kortsiktiga ekonomiska vinster och aldrig i miljövinster eller vinster i humankapital.

och detta får man ha med i beräkningen när man som EU land skall uppfylla miljömålen.om de inte uppfylls får man betala.

det var det jag gjorde och jag fick många, alltför många skor sönderskurna av svenskar, jag fick min resväska genomsökt alltför många gånger av hotellpersonal, och det kan man utnyttja i inflytande om miljöpolitisk måluppfyllelse. svårare än så är det inte.

EU bestämmer nivån och politiker bestämmer metoder, och folket har inflytande i hur metoderna skall utföras. detta är en form av demokrati.