tisdag 12 april 2011

sörmland>eskilstuna

Blogg

Jag har nu nått Eskilstuna i min sörmländska upptäcktsfärd. Att lära känna en ny del av Sverige och den svenska kulturen.

Sörmland med en underbar arkipelag utanför kusten. Eskilstuna, allas vår fröken Sverige s hemstad.

Vår vackra Yvonne Ryding som var skönhetsmiss på åttiotalet eller nittiotalet. Hon heter säkert något annat nu, är säkert gift. Hon var vacker och vann en tävling, och hennes uppgift var att göra reklam för sverige.

Och aldrig har väl journalisterna varit så pålästa i utrikesnyheter och rikets inre angelägenheter som när man skulle intervjua yvonne ryding. Hon var ingen politiker. Om hon hade politiska ambitioner hade hon varit med i ett politiskt parti, eller?

Hon var media tränad, hon hade tydliga instruktioner om hur hon skulle bete sig i det offentliga samtalet. Journalisterna hade kalas. Hade svenska folket begärt detta? Jag tror inte det. Varför kunde man inte acceptera att detta är en kvinna som har en uppgift, som har vunnit en skönhetstävling, och detta betyder inte att hon är ett orakel. Vem mådde bra av att Hon inte kunde svara på de frågor som journalisterna ställde, eller ens ville svara på dem.

Och idag presenterar svensk journalistik en vedervärdig och dålig produkt. Ingen research, ingen allmänbildning. Klarar inte av sitt jobb helt enkelt. Och får man kritik, blir det värre. En offentlig produkt som skall spegla nyheter, och får man kritik blir det värre. Då har man tagit opinionsbildningen till en extrem nivå. Då har man helt missat planen och sitter på avbytarbänken, och snyter sig i näven för vaktmästaren inte lagt in toalettrullen.

Yvonne Ryding var och är en fantastisk människa, ingen glömmer henne, hon gjorde reklam. Under mina promenader längs adrianska kusten såg jag en mängd båtar en mängd turister och självklart pratade jag med ”de stora grabbarna”. Åh du kommer från sverige kanske man skulle titta på det nästa sommar.

Du kommer inte in med din stora båt. Skärgården gör att man måste ha mindre båtar för att lägga till. Jag rekommenderade Norge som seglarland.

Under min tid i sörmland känner jag att sverige är inget turistland. Alla känner till allemansrätten. Ingenstans finner jag information på varken svenska eller utländska språk om denna rättighet. Eller fågelskydd, där man inte får gå iland mellan 15 september till 15 april , kan det vara så. Strandskydd vad innebär det. I naturreservatet, vad gäller? Och på främmande språk. Ingenstans.

Montenegro, Kroatien och Slovenien har kust till medelhavet och dessa länders miljöpolitik gentemot turismen ger onödigt slitage på miljö, vilket gör att båtturisten tröttnar. Det är slitet och tråkigt. Det finns trevliga strandhugg längs blekinge och sörmlandskusten. Fräscha nya miljöer, men om man får vitaminer stulna, halva kaffeburken är tömd, handskarna är stulna när man lämnar rummet, blir det inga turister. Inga i den prisklassen.

Då får man leva med den turisten från främmande land, som inte betalar för hotellrummet utan ockuperar singelkvinnans hem och skall bli försörjd under en tvåårsperiod. Den turisten från främmande land som tigger, stjäl och arbetar med samma energi. Dessa singelkvinnor har egentligen problem och skall vara tacksam för att denna turist som skall arbeta med detta, nu när den svenska mannen utan ryggrad inte räcker till. De stora grabbarna med den stora plånboken och kontaktnät och investeringar uteblir. Dags att läsa engelska. Det är bra att ha något att göra.