fredag 8 april 2011

den nya demokratin….

Under min ettåriga resa var jag i Frankrike och naturligtvis läste jag franska tidningar och följde franska nyhetssändningar. Konflikten i Egypten utbröt till allas förvåning.

Redan samma morgon som franska folket fick beskedet om nya oroligheter i Egypten gick landets president ut i presskonferens och talade om för folket att detta kommer att bli en långvarig konflikt och att en inte obetydligt antal summa avsatts för utbyggnad av vindkraften.

Varför gör han så?

Kan det vara så enkelt att han är landets president och att nationens medborgare, oavsett om de är födda i frankrike eller nordafrika förväntar sig att presidenten skall styra landet. Kan det vara så?.

Att de valt en president som har till uppgift att styra landet, och i detta ingår det att känna till vad som försigår i övriga delar av världen och förhålla sig till detta. Svårare än så är det.

Fransmännen använder de politiska spelreglerna med ypperlig elegans. Får de inga besked eller direktiv blir det oroliga och det är inte bra. Det kan bli generalstrejk. Frankrike har en ypperlig tidningskultur som informerar och förklarar och fördjupar nyheterna så att fransmännen skall vara lugna med det som sker och veta vilka konsekvenser detta får för landet . hela tidningen var fylld med artiklar om Suez, egyptens historia, grannländer. Internet per invånare i de olika länderna runt egypten och så vidare. Redan de två första dagarna.

Och alla som följde utvecklingen i egypten där en miljon uppretade människor stod i sandaler och bomullskläder på torget i Kairo repektive Alexandria, och militär och pansarvärn kalldes in för att stoppa dem. De bar sandaler.

Och internetkontakten bröts under konflikten alla vet.

Jag var inte i sverige denna tid. Men varje gång det händer något ute i världen som får avgörande konsekvenser för svenska nationen, när journalisterna kommer och frågar så kommer svaret

Ja, vi har väl inte i regeringen hunnit bilda oss en uppfattning om den frågan än, men vi ska sätta oss in i frågan och återkomma med svaret.

Vi måste ha en statsminister som styr landet. Vi måste ha en regering som klarar av att ta en politiskt ställningstagande innan journalisten frågar. Vår regering måste ha en politisk omvärldsanalys och ha ett förhållningssätt till det som sker. Och statsministern och partiledarna måste klara av att göra ett uttalande i partiet eller regeringens namn utan att fråga först. Eller?

Om en svensk arbetare kommer utomlands så får han frågan nu när ni har fått ny regering. Vad tycker du. Är det bra eller?.

Då svarar arbetaren

Ja nu är det bra nu är det slut med femtonåringars gratisblekningar av tänderna bara för att vi har fri tandvård för skolelever i sverige. Nu är det slut med det.

Nu är det inte bra. Nu flyttas alla jobben utomlands till östueopa och asien och alla svenska småföretag får lägga ned, och vi får sitta i skolan och lära oss engelska.

Kort och koncist svarar man och redogör för sin ståndpunkt utifrån sitt politiska perspektiv.

Man ser aldrig den franske presidenten äta i TV, eller dansa eller leda en kör från hemstaden. Franska folket är inte intresserad av presidentens kaloriintag per dag, man vill veta vad han tycker i det som händer. Och man ser människan och låter hans privatliv vara ifred. Alla människor har rätt till sitt privatliv.

Det är inte intressant.

Frankrike har av tradition en tydlig ledare som styr landet, även denna gång. Han är en briljant politiker ,enligt min mening den största i modern tid. Större än palme. Som for över hela världen och skapade internationella relationer som vilade i respekt. Detta i en tid som svenska människor gjorde uttalande som

Att turkar bryter upp parketten och odlar potatis. Människor sa detta utan att blinka, utan att ens fundera på om det var sant.

Alla fransmän har ett förhållningssätt till den franske presidentens åsikter. Alla delar inte hans politiska tillhörighet men respekterar och förhåller sig till hans direktiv och uttalande. Så fungerar det i en demokrati.

Och så är det inte i sverige. Vi har inget förhållningssätt till statministerns uttalande. Svenska politiker har exakt samma bakgrund som franske presidenten. De är politiskt skolade. Men sen är det stopp.

Journalisterna sköter sig inte och svenska folket sköter sig inte. Och då blir det ingen demokrati. Det händer ingenting.

I kroatien där jag vistades två månader har man president och en primeminister, kvinnlig. Tidningarna sköter sig, politkerna sköter sig inte p g a det krångliga politiska organisationen, och folket sköter sig inte. Inget händer.

I frankrike sköter sig presidenten, folket och tidningarna och då händer det grejer. Frankrike är en maktfaktor.

I öst europa har bosnien och makedonien en stor del muslims befolkning som skall ha korrekt information om vad som händer i mellanöstern idag. Annars händer det grejer i dessa länder, alla vet och respekterar detta. Korrekt information i landets tidningar och man kan förhålla sig till detta, oavsett om man är kristen eller muslim. I bosnien och makedonien har det mångkulturella samhället en övergripande funktion som utvecklar demokratin. Det är inte kaos i dessa länder trots att de har både kristna och muslimska medborgare. Och det är intressant. Makedonien var inte inblandad i kriget i forna jugoslavien och enligt min mening anser jag att detta land är väl värd att studera i frågan om mångkulturism utifrån ett ekonomikst, politskt och religiöst perspektiv. Kulturen , samhälle och arkitektur berikas av denna population son finns i dess länder. De har attityd.