tisdag 12 april 2011

I ambassadens korridorer

 

Ophra är en amerikansk tv-personlighet som idag i en repris, såklart, intervjuade en kvinna, journalist som varit gisslan hos colombianska knarkmaffian i sex år.

Oroligheterna i egypten, libyen och mellanöstern får den konsekvensen att människor flyr för sina liv. Bombandet av oljefälten förvärrar den redan kaotisk situationen. Libyen är en av de stora oljeproducenterna. Vad innebär ett brinnande oljefält. Hur brinner det. Explosioner, eller brinner sanden eller brinner det under jorden. Rökutvecklingen hur ser det ut.

Folk flyr och nu rinner den vitglödgade ilskan upp i mitt huvud. Zagreb, kroatien 2010. Jag skulle söka visum för att stanna i zagreb i sex månader.

I zagreb hade jag påbörjat mitt projekt att utifrån de museala folkdräkterna skapa kläder som bar nya och hade anknytning till det nya östeuropa. Mänga kvinnor fann det hela spännande och fann en anledning att själva titta över handarbeten, garderoben och börja skapa, vara kreativa. Barn familj och arbete hade tagit över kvinnligheten i deras liv.

Underbara tyger och underbara människor i de tyg och broderiaffärer jag besökte. Men de pratade kroatiska och lite engelska och jag pratade svenska och engelska, vilket gjorde att vi var tvungna att hitta nya kommunikationsmöjligheter. Hur tänker hon? Och detta var intressant.

Att se människan från resväskan och plånboken.

Där på kroatiska ambassaden möter jag en människa som aldrig har vait inblandad i diplomatin, detta kan man förstå.

Jag reagerade starkt. Vi applicerar detta på libyen. Kan vi säga så här i europa,.

Du får åka hem och ansöka om visum, och det kan ta flera år.

Hon ljög, som alla svenska kvinnor som strävar efter uppmärksamhet av en man.

Att denna kvinna hade för avsikt att starta sömnadsprojekt i zagreb kan vi utesluta utifrån den plats människan serverade sina lögner. Hon har ingen intelligent approach. Hon är en-dimisionell.

Det var nog helt andra motiv till hennes agerande, underlivsbaserade.

Och att detta stöttades av kroatiska ambassaden i zagreb är osmakligt. Kroatien är riktigt sunkigt. Korrupt och sliskigt. Och som i alla repressiva samhällen så får den kroatiska kvinnan agera bollplank. Offret.

Riktigt osmakligt.

Vi har en vacker kvinna som figurerar i svensk media. Hon har rötter i kurdistan, turkiska delen. Hon säger sig vara skådespelare och författare. Det ska bli intressant att se hur svenska tidningar behandlar henne. I ett jämförande perspektiv med eskilstunas yvonne ryding. En vacker svensk kvinna. Och ingen ska diskrimineras utifrån sin etnicitet, religion eller språk…..