lördag 30 april 2011

kultur i sjätte ordningen

inom en femårsperiod har vi fria kvinnor som själva väljer sin utbildning sin partner och sitt umgänge, utan att fråga om lov.

de kontrolleras inte av omgivningen. de förföljs inte av svartsjuka före detta män som ska ha kontroll. om de säger att de går till biblioteket är det det de gör och självklart träffar de andra människor.

inom en femårsperiod är levande begravd ett icke-existerande begrepp. det är inte acceptabelt att en kvinna i ett demokratiskt land skall kontrolleras, telefoner avlyssnas, mail läses. post öppnas och man undanhåller information och pengar för att kontrollera vad hon gör. detta är ett sjukligt beteende, och det är inte kvinnan som är sjuk. det är omgivningen.

vi kan kalla det kulturella mönster, men nervklena människor utan tillit till omvärlden skall ges en annan behandling än att hålla fast vid den gamla relationen. vi har den kulturen i sverige att vi lever en tid med en vän och så tar den relationen slut och om man vill veta vad personen gör, frågar man. detta eviga kontrollerande och testande av gränser är inte acceptabelt. vi kan inte hänvisa till andra kulturmönster i alla lägen, för de existerar i ett annat sammanhang. en annan ekonomisk struktur, ett annat politiskt klimat och ett annat socialt sammanhang än sverige idag.

vi har en integritet i sverige, på arbetsliv, i fritid, i hemmet, i sjukvården och i skolan. och fattar man inte detta så måste vi lära dig detta. och det kan vara en mycket hård upplevelse.

skämt och humor måste definieras i ett sammanhang.

inget samhälle kan utvecklas i ett förtryck och ingen individ kan hållas fast genom svartsjuka. det är inte olagligt i sverige att röra sig fritt i samhället även om man är skild. det är en rättighet vi har i sverige.

och i den svenska kulturen finns en stark personlig revirkänsla. vi vill ha en privat sfär, ett eget liv. vi behöver inte snokande nervvrak som inte kan ta ett nej. det stör. och detta gäller alla.