torsdag 14 april 2011

Konsten skall leva i ett etniskt, kulturellt perspektiv

 

Nu går skam på torra land. Det får vi ta seriöst, det får vi ändra på. Ta en simtur kanske. Eller sätt små barn i simskola så de klarar kanotfärden. I förorten i göteborg finns ideella krafter som anser att fiske från kanot är helt OK. Det enda man kan göra för att styra upp den kommunalt finansierade verksamhet med överlevnadsingredienser är att lära barnen simma.

Man får vara kreativ och vaksam.

Malmö bygger ny domstol, en svart byggnad med värmeabsorberande fasad. Sverige är ett kallt land och det är fel på SFI svenska för invandrare. I det mångkulturella samhället behövs olika byggnader. Som ger oss associationer. Domstolen i malmö har formen av ett gökbo med reden. Man förstår inte tanken bakom.

Att man bygger cykelvägar, malmö har flest i landet, samtidigt som det stjäls flest cyklar i landet, det är en ekvation som jag förstår. Man anser att högfärd måste optimeras. Men vem är högfärdig i malmö, en arbetarstad. En arbetare betalar alltid för sig och gör rätt för lön och brödfödan. Vem stjäl cyklar?

Arbetarklassen har tydliga regler och uppförandekodex. Byggs domstolen för att svensk lag skall återinföras som riktlinje i svensk dagordning. Vem behöver en domstol? I det mångkulturella samhället behövs kulturlokaler. Operahus, balettsalar, konserthus och konstgallerier.

Alla måste veta var gränsen mellan fritid och arbetet går i svenskt arbetsliv. Alla måste veta var gränsen går mellan hem och arbetsplats. Alla måste veta skillnaden mellan hembesök och arbetsplatsbesök. Arbetar man på ett daghem arbetar man inte i kollegans hem. Det är ganska självklart. Och skall man göra hembesök hos kollegan är det lämpligt att kollegan är hemma eller hur.

Och arbetar man på ett daghem bör man kunna läsa sagoböcker på svenska språket så att det bli en bra rytm och ett intressant åskådliggörande för barnens fantasi. Så att de får möjlighet att tolka innebörden i sagan, inte orden. En saga visar på kutymer. Den ger inga instruktioner. Den visar hur man skall förhålla sig till en kultur som man annars inte har möjlighet att besöka. Små levnadsregler som är specifikt för den kulturen. Glöm inte det.

Var tog mina tre husdjur vägen. jag saknar dem verkligen tre katter, en svart, en grå och en randig, och en stor hund?