torsdag 14 april 2011

Konsten skall leva i vardagen i ett könsperspektiv

 

Tidningarna rapporterar att det är miljardsvinn einom sjukvården. Skyddsutrustning, kläder, mediciner hygienartiklar, sängkläder. Allt allt.

Sjukvårdspersonalen måste ha stora vårdbehov i hemmet. Jag har varit i eskilstuna där allas vår fröken sverige bor.

Det var länge sedan hon var fröken sverige och det var länge sedan hon var i robert aschbergs program. Robban rökte och provocerade folk. Och alla gladdes åt detta. Åttiotalet. En programidé från USA.

Robert ashberg är samhällsreporter det får man komma ihåg. Kunnig, påläst och mycket kritisk till alla samhällsfenomen som inte utvecklar samhället. Detta skall vi komma ihåg.

Att media ägnar så mycket uppmärksamhet år rydings skönhet och intellekt är inte samhällsbärande på något sätt. Svensk vinst i ishockey kan stärka nationskänslan. Man vet var man befinner sig. Under blågul flagg.

Ryding har varit sjuksköterska och har aldrig tagit så mycket som en huvudvärkstablett, hon kanske har tagit någon latexhandske, men vadå. Hon har aldrig fel medicinerat och all denna uppmärksamhet ger konsekvenser för privatlivet. Och det är inte alltid så trevligt. Och kanske ryding fräst ifrån, kanske till och med svurit. Nu får vi ju komma ihåg att sörmlänningarna är känsliga, överkänsliga. Man ger sig själv rätten till uttalanden men har lite svårt att fatta svaret.

Man har inget reversibelt tänkande helt enkelt. Att vandra fram och åter i en kausalkedja. En egenskap som uppstår i tioårsåldern ungefär då hjärnan är mogen för detta.

Att dag efter dag se skandalhungriga ålderstigna damer som skall gå lustigt är tråkigt. Turisten har ofta besökt miljonstäder och finner inte en rosa jacka uppseendeväckande. Man vill se havet, kyrkan eller torget. Och det kan upplevas orättvist att man inte uppmärksammar dig när du går på ett lustigt sätt, men tyvärr i en miljonstad är detta inget lustigt. Det hindrar framfarten. Man får sakta in och det tycker man inte om. Man har ofta långa sträckor att färdas och inte tid. Orättvist.

i en miljonstad har ord som Integritet och privatliv har en helt annan betydelse än i eskilstuna. Vi väljer var vi vill bo.

I eskilstuna finns naturreservatet vilsta men skyltar var endast på svenska. Inte en rad om allemansrätt och speciella regler för naturreservatet. Man får inte plocka svamp och bär i naturreservat, men det gör eskilstunabon ändå. För man tar inte order från en dummer. Men man tycker om att retas, det tycker man om. Och då gör vi så.