söndag 10 april 2011

Södermanland>turism

Efter min vistelse, ett år i östeuropa skulle jag bosätta mig på en liten ort. Jag tittade på kartan och fann södermanland intressant. Nära havet underbar skärgård och nära lettland.

Jag har besökt vandrarhem i

Katrineholm

Nyköping

Trosa

Dalarö

Eskilstuna

Landskapet är indelat i två kommunikationszoner. Södermanlands länstrafik och SL vilket gör att för en nybörjare är det inte helt enkelt. Pendeltåg, regionståg eller buss. Och sommartid waxholmsbåtar. Det tar tid.

Sörmlänningen vill gärna skoja till det och far gärna med osanning. Man överdriver dialekten och flinar.

Efter att ha rest i östeuropa där man ibland har två arbeten och kanske inte alltid prioriterar hemmet, kan du alltid oavsett om du är i en mindre eller större ort få mat dygnet runt. Överallt. Det finns alltid någonting med servering öppet. Ett flertal gånger har jag kommit vid åtta-niotiden och det finns ingenstans man kan köpa mat. Eller cigaretter. Och detta präglar livsstilen. Man är hemma på kvällarna i sörmland. Går inte ut när det är mörkt.

I länet finns fyra dagstidningar och av varierande kvalitet. Och alla läser dagens nyheter, det är märkligt. Det är mellan fem och tio mil mellan redaktionerna men det finns ingen kommunikation emellan redaktionerna och det finns inge kontakt med läsarna. Informationen hålls på individnivå och präglar det privata samtalet.

Här är inte Universitet, att i Bologna projektet söka ERASMUS stipendie och läsa ett år utomlands, en självklarhet.

Södertälje och eskilstuna är centralorter och sörmlands befolkning bor på ett ställe och jobbar på ett annat, vilket gör bilen viktigt och mycket debatt runt vägbyggen.

Man debatterar inte skolor och daghem eller informationens roll i glesbygd utan just vägbyggen.

Landskapet är vackert. Jordbrukslandskap möter skärgårdsmiljöer. Pittoreska sommarstäder med pikant attityd. Man vill profilera sig.

I Trosa gör man så, men här…

I Oxelösund gör man så , men här…

Kommunikationer tar tid, den lokallokala prägeln ger ett förvirrat intryck för den som besöker sverige. Det blir för plottrigt. Det är säkert viktigt för sörmlänningen att ha en lokallokal prägel att skilja katrinehom från flen, men för turisten är sörmland skilt från skåne. Det måste man komma ihåg.

Det är inte självklart att man vill framhäva folkdräkten, kulturhus eller sörmländska maträtter. Det är inte självklart att man visar upp författare, eller konstnärer. Och det är märkligt om man vill ha turister.