söndag 25 december 2011

helår och heltidsanställning….

Arbetarrörelsen och fackföreningen har alltid varit en maktfaktor inom svensk ekonomi och inom svenska samhället. Så har det alltid varit sedan industrialismen inträdde och bytte ut bondesamhällets lantliga liv till staden och industrierna.

Idag har vi krafter som verkar i motsatt riktning. Facket har alltid strävat efter att ha helårsanställningar och heltider för att undvika exploatering av arbetskraften samt ge kontinuitet och trygghet till individen. Man skall kunna köpa sin bostad, man har en inkomst hela året.

Och det finns ekonomier i europa som bygger på helt andra principer. Arbetaren har säsonganställning, eller har två arbeten parallellt för att klara den levnadsstandard arbetaren valt.

Och detta ger en inflationistisk ekonomisk politik. Man använder inflationen istället för regleringar av räntor. Och detta är inte en arbetskraftsvänlig politik, och detta vill man ha i Sverige.

Och detta förklaras med att man vill ha större frihet. Och nu är den logiska faktorn helt ur spel. Man vill ha sin frihet. Och denna frihet innebär att man inte har en säker inkomst, och därmed är isolerad från bostadsmarknaden. Man vill ha sin frihet, och detta skulle innebära att man lever i en slags skymningsland av inneboende och andrahandskontrakt. Man vill ha sin frihet. I sverige. Var kommer denna typ av argumentering ifrån.

Skattekontoret i malmö har ingen kvinna vid namn gun-britt henriksson anställd vid sitt kontro. Och ändå anser sig denna kvinna kunna tala i skatteverkets namn. Hur går den logiken ihop.

Är namnet fingerat eller arbetar denna kvinna på ett annat ställe och låter hälsa från skttekontoret. Detta är den verklighet som svenska skattebetalare lever under idag. Det finns alltså kvinnor inom förvaltningar som pekar ut ett offer, som de på olika sätt i fingerat namn förföljer och trakasserar. Varför har jag rest utomlands under en tvåårsperiod, och endast haft kortare besök i sverige. Och vilka kontaktade jag under denna tid.

Under min vistelse har även svenska människor funnits i min närhet. Och i viss mån östeuropeiska kvinnor, som med sin begränsade kunskap om landets lagar och kultur undersöker och forskar i allehanda ting. Som de rapporterar till sina vänner inom gruppen. Man kan kalla des secret agents.

De flyter runt i europa, helt inne i sin egen verklighet. De tror att de är osynlig, eller skall vi kalla det övernormala. De vandrar inför tågstationernas övervakningskameror.de smyger i hotellkorridorer och övervakningskameran registrerar. Och de förstår inte att detta är en arbetsplats. Någon har talat om för dem att det är så man gör i ett annat land i en annan världsdel. Och dessa övervakningskameror och dessa märkliga kvinnor vimsar runt i eusopa och ger information. Och dessa människor förstår inte att de hotell och de tågstationer får ta konsekkvenserna av detta beteende. De förstår inte att finanskris och hög arbetslöshet i samband med en hög grad av illegal invandring gör att detta beteende skadar branschers rykte.

Europas länder lever under en spänd situation, och alla är måna om att hålla standarden på sina branscher. Annars försvinner den branschen. Och vem vet i paris om det är en illegal svart invandrare eller en svensk medborgare med dubbla medborgarskap som var inne på hotellrummet i bayonne.. och provade min säng, inför övervakningskameran.

Det finns ett intresse för sverige utomlands.

Man undrar hur kan ett land överhuvudtaget existera med en så ojämn arbetskraft. Det finns nobelpristagare i litteratur samtidigt som det finns människor som inte förstår att de syns och märks. Jag vet inte om jag anser att detta rykte som sverige har är bekvämt.

Skattekontorets lilla jävulskap. Kanske man får anta att de har blonderat hår. Att de ingår i miss piggy-klubben. Och man ska jävlas på arbetet. Man ska jobba sig.

Och de journalister jag träffade. Vad anser de om sverige och om svensk journalistik. Katrineholmskuriren, skånskan. Eller vad tycker de om de städerskor som pratar låtsasspråk och inte är anställda utan städar på semestern för att ha något att göra.

Man söker information om sverige. Man förföljer en individ, på gator , affärer och gallerier. Denna individ studerar städernas arkitektur och konsekvenserna av landets miljöpolitik, och det fattar inte dessa agenter. För de kan inget om samhället.

Man undrar utomlands vad har man för skolssystem? Hur sker invandringen? hur sker arbetsrekryteringen i detta land? för när man tittar på övervakningskameran verkar de närmast neddrogade, och kanske är de det. de är på semester. I ett annat land, bort från den sociala kontrollen och passar på.

I en demokrati förutsätts självkontroll, kunskap om lagar och regler, folkvett och anständighet. Att informera genom fingerat namn utifrån sin myndighet, är detta anständigt.

Att klä ut privatpersoner i polisuniform, är det anständigt.

Att åka till sverige och ta en trafikskylt med en älg på, är det anständigt.

Att kasta soppåsen i stadens flod för att tjäna in sophaterings kostnad. Är detta anständigt. Det undrar man i utlandet. Kanske man arbetar som journalist, eller arbetar på TV.

Det är finanskris i europa. I sverige omstrukturerar man verksamheter för att bli av med gängen som inte riktigt klarar av sina arbetsuppgifter. I andra länder har man andra metoder.