lördag 17 december 2011

personale är inte nykter….

Tre månader i spanien har gått och jag är inte intresserad. Oseriös personal, dåligt skötta hotell och restauranger. Allt andas för detta, man får en känsla av detta är östeuropa eller latinamerika.

Allt är föråldrat. Turismen utvecklas inte. Och vi köper cafe con leche och vi dricker riojaviner, det är tråkigt. Det är oinspirerat och tämligen intelligensbefriat.

Grammatiken sätter gränser för tanken säger man. Det är en vetenskaplig tanke, och kanske är det så. Här finns ingen kreativitet. Här finns inte nytänkandet. Här finns inga lokala nyskapande eller nytänkande sensationer. Det är menlöst.

Och kanske är de utländska influenserna en sordin i tanken. Kanske eurokrisen är en faktor eller att man helt enkelt anser att samhället är för komplext, så man resignerar och vandrar på i samma hjulspår.

Som ett trött och kommunikationslöst äktenskap. Enligt mitt tyckande är spanien ett misslyckande, och den politiska, ekonomiska makten finns inte här.

Det finns tre block i europa som har halkat efter. Spanien , frankrike och hela balkan.

Den nya ekonomin, och den ekonomiska makten får nog läggas annorstädes. Dessa tre block har svikit arbetarklassen till förmån för utländska investeringar och invandrargrupper. Och då blir det så här.

En avsaknad av kritisk samhällsdebatt eller tystnad har aldrig främjat utvecklingen. Ett sockrat fjäskande har aldrig byggt något samhälle. Att tvinga och särbehandla turister har aldrig utvecklat internationella relationer, och vi får väl anse att frankrike, spanien och balkan är före detta maktcentrum, och lämnar detta till second handrotarna,

De som finner billigt krafs intressant. Detta är billigt. Och nu återstår väl bara kraftfulla regleringar av kapital, investeringar import och export för att balansera upp statsbudgeten.

Utanför tarragona gick tre oljebåtar, de var ur farleden och gick för nära stranden. Var detta en tillfällighet? Eller ett tydliggörande av en felaktig politik.

Man behöver inte vara intelligent för att förstå att oljan är en maktfaktor. Eller?

Turisterna kommer att utebli nästs år i östeuropa, frankrike och spanien

Man vill inte bli diskriminerad

Man vill inte bli förföljd

Man vill inte bli kontrollerad

Och man vill inte köpa leksaker och kläder som är förbjudna inom EU eftersom de är producerade av barn eller under omänskliga förhållanden.

Vi har dessa produkter i Sverige också, de säljs på marknader av ambulerande försäljare och de är särskilt intresserade av festivaler, karnevaler och marknadsdagar.

Och vi tycker inte om.

Stadens butiker har regler som de följer och vid orättvis konkurrens har de svårt att överleva. Man kan inte som medveten konsument acceptera detta.

Östeuropa har en miljöpolitik som är förkastlig och har ett kommunikationsnät, tåg, stadsbussar, spårvagnar som inte är acceptabelt.

Man vill inte, som turist bli trakasserad av hotellpersonal eller hotad av den svarta befolkningen.

Det är en fråga om kultur.

Sevilla, Cadiz, Bayonne, Granada. Tyvärr men era städer är inte intressanta.

Cadiz säger sig vara kulturhuvudstad 2012, och vem vill bli trakasserad på gatan av ointelligenta spanjorer, och vem vill dricka svagt kaffe ur en skitig kaffemaskin. Och vem vill vada runt i skräp och löv, då personalen inte ska sköta sitt jobb. Och vem vill checka in på ett hotell där personalen inte pratar engelska. De är få. Eller att alla hotell i staden skulle vara fullbelagda. Och vi vill gärna äta vår tradionella mat, och vi vill ha vår egen kultur.

Och vem vill besöka en stad där svart arbetskraft arbetar på hotellen, med utländsk bakgrund. Tillfälliga turister som inte kan svara på en fråga. Östeuropéer med dålig skolgång. Det är en fråga om kultur. Eller svart personal som hotar gästerna. Listan kan göras lång över dessa områdens beteende. Och det handlar om att här förstår man inte vad man gör. och man tigger presenter, klockor för att arbeta.

Detta är inte Latinamerika, detta är inte Afrika. Vi ska kunna veta att de varor och de livsmedel vi köper i Europa är producerade enligt EUs krav på mänskliga rättigheter.

Man säljer en vedervärdigt dålig tjänst och efterfrågan blir därefter.

I Italien var det inte så.