onsdag 28 december 2011

rättvisemärkta varor i den kommunala upphandlingen

DSC00566

Så här de sista dagarna på året 2011 så surfar jag på olika märkningar för livsmedel.

Fair trade/ rättvisemärkt

Rainforest alliance certified

Krav

Och andra ekologiska kvalitets system.

Inom fair trade och rainforest alliance så finns kriterier för motverka barnarbete och diskriminering. Där finns också kriterier för hållbart jordbruk och ekologisk turism.

I sverige finns 40 kommuner som uppfyller fairtrades kriterier. Kommunen köper enbart de produkter som uppfyller fair trades villkor för livsmedel, tvättmedel och hygienartiklar. Rainforest alliance arbetar inom plantageodling av kaffe. Gigantiska privat ägda kaffeodlingar i latinamerika, där man ifrågasätter kemikalier, genmanipulerade grödor och arbetsvillkor, lönesättning.

I sverige finns 40 kommuner som uppfyller fair trades kriterier. De invandrartäta kommunerna som göteborg och malmö finns inte med i denna uppräkning. Detta ger anledning att titta över kommunal upphandling inom kommunen inför 2012.

Hur sker upphandlingen av varor till daghemmen och skolorna i göteborg, och malmö. Hur sker upphandlingen av varor till sjukvården i göteborg som inte har ett landsting. I denna stad där man eftersträvar en renhet. I denna stad där man eftersträvar en städad miljö, en städad fasad.

Hur sker den kommunala upphandlingen i denna stad? Vilka varor man har rekommenderar respektive stadsdelsnämnd. Man har sagt mig att man har lokala avvikelser i sortimentet. Man har lokala regler.

Denna stad som satts under luppen under årens lopp. Denna stad som engagerar poeter, journalister, vetenskaplig forskning i världens alla hörn.

Det är många som undrar hur denna stad läser politiska beslut. Det är många som undrar hur stadsdelspolitiker agerar utifrån det som står i politiska beslut. Denna stad som satts under luppen av världen. Har göteborgs stadsdelsnämnder världens förtroende.

Bra fråga, fler bra frågor?