måndag 26 december 2011

Miniblogg

 

Jag läser i folkhögskolans kursprogram över landet att på trettiotvå folkhögskolor har man kurser och program med hotell, turism och restaurang som inriktning.

Och man har en tydlig målsättning med dels varför vi har turism, och dels hur man bemöter och behandlar en turist, och hur man agerar i olika konfliktsituationer.

De flesta av dessa studieorter är belägna i Värmland.

Värmland har en inte oansenlig mängd tysk turism, som kraftigt påverkar relationen till Tyskland negativt. Och för att motverka detta skapar man en utbildningssituation som ger ursprungsbefolkningen en plattform för dels beteende, och dels argument i en förhandling. Den grupp jag mött under de tre dagarna här i malmö, har inte deltagit i någon som helt utbildning innan de klev bakom disken i receptionen eller in i restaurangen.

De är formade i den folkliga andan av att man inte tycker om turister, och låter vissa gäster städa av hotellnotan. Detta är inte acceptabelt. Att man har sina bekanta boende i rummen kan jag inte uttala mig om, men jag antar att det är som på aquakul att i diskriminerande syfte ringer man efter sina vänner för att dessa skall trakassera. På aquakul pissar dessa bekanta i bassängen och här går man in i mitt rum. Detta är IBIS och här diskriminerar man vissa gäster. Och detta i en expanderande fas i malmö stads utveckling. Stora hotellkomplex är planerade. Det norska hotellföretaget Clarion/quality har planerat ett hotell med över tusen sängplatser per natt i samband med det planerade nya konserthuset. Kanske man skall rekommendera denna personal att gå en sådan utbildning antingen i folkhögskola eller universitetets regi.

Turisterna kommer inte för att se receptionistens hårfärg , man kommer ofta av helt andra anledningar och man kommer definitivt inte för att besöka rosengård. Ofta har den utländska turisten ett kontaktnät hemma, journalister, investerare eller politiker och detta kontaktnät kan hjälpa eller stjälpa. Och ingen är intresserad av flyktingpolitiken i lsverige. Man har samma problematik i sitt eget land. obetalda elräkningar och obetalda gasräkningar gör att vissa områden i städerna förslummas och eleverna inte klarar skolan, och eftersom de inte klarar skolgången får de inget arbete, och i denna spiral arbetar invandrare i europas städer.

Man är troligen i malmö för att se det skånska hantverket, keramiken. Korsvirkeshusen och de traditionella allmogebåtar som finns runt om i skåne. Och de finns här och enbart här.