lördag 31 december 2011

trollhättans fanclub….

 

Jag har aldrig varit i trollhättan. Det jag visste var att volvo flygmotor, saab och fallens dag finns in trollhättan. Och så kom jag med bussen från uddevalla och fick se en hel exposé i modern industridesign för det lilla företaget. Helt OK. Snygga lokaler med funktionalitet i centrum. Välorganiserat och lättarbetet. Det var intressant.

I studiet över kartan så fanns det en insjöhamn, äventysbad, och shoppingcenter. Mitt i centrum finns ett bibliotek.

Under mina resor i frankrike och spanien märker man ett intresse för sverige. Charterturisten har sin publik, men det finns en annan kategori av turister. De som vill se vardagen. Man kanske har ett intresse av miljö, politik eller litteratur.

Sverige fick sin plats på kartan främst genom kronprinsessans bröllop, och nu nobelpristagaren i litteratur. Vi har stora författare i sverige och vi har stora poeter. Från anna-maria lenngren över k öijer, karin boye , elsa beskow, till östergren, stig larsson, mankell och sjöwall-wahlö.

Kan sedan fransmannen få sig en lokal mattallrik med vänsergösen och en akvavit, då har trollhättan en vän för livet. En egen fanclub.

Och så sockrar man med lite lokala konstnärer och skulptörer.

Trollhättan är en svensk småstad med en intressant bostadarkitektur från olika nittonhundratalsepoker, och jag tror nog att den svenska trädgården kan vara intressant och ge många anledningar till samtal med turister. Frankrike och spanien har sina botaniska trädgårdar och sina parker, och i det ligger underförstått att man har ett intresse av trädgårdsdesign.

Vi måste komma ihåg att både Frankrike och Spanien har egen kust. Medelhavet har sina båtar, sina marinor, atlanten lika så. Man har sett en båt, och man har sett en uteservering.

Man vill ha svenskt, man vill ha nya perspektiv, nya vägar. Man vill ha rekreation och inspiration. Man vill uppdatera sig på semestern. Nya lösningar, nya idéer.

Hotell i trollhättan med omnejd är allt från fyrstjärnigt till brålanda hotell och vandrarhemsanläggning vilket ger ett alternativ för turisten.

Men detta med busskortet på stadsbussen kan verka lite överjobbigt för den turist som inte har det obligatoriska blå kortet. Det tar lång tid och joxa med bankomatkortet och kön växer. Ett dagskort eller tredagarskort eller veckokort kanske vore ett alternativ för den lokalt orienterade turisten. När turisten smälter in i lokalbefolkningens vardag och blir övernormal, översvensk och en kulturell representant för trollhättans sunda och småstadslivstil. Man gör som man ska. En äkta turism.

Kanske en liten folkdräktsavdelning på stadens museum eller allmogemålade möbler i traktens lokala mönsterpalett.

Då kommer den internationella supporterklubben.